”Breivik gjorde en tabbe när han sparade mig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Breivik själv sparades Adrian Pracon, 22, för att massmördaren såg sig själv i honom.  -Att han ser något så fasansfullt i mig kan jag inte ens ta till mig, sade Pracon i dag. Han berättade också att hans politiska engagemang stärkts efter 22 juli.

Adrian Pracon stod utanför sydspetsen med vatten till knäna och bad för sitt liv. Och han fick gehör. Breivik vände sig om istället för att skjuta.

När Breivik under första veckan förklarade sig så tog han självmant upp Adrian Pracon. Han berättade att han tyckte att Pracon såg högerorienterad ut och att han såg sig själv i honom.

-Det har kommit som en chock för min del. Jag var på sommarlägret, jag är ingenting av det han representerar. Att han ser något så fasansfullt i mig kan jag inte ens ta till mig, berättade Pracon vid sitt vittnesmål i Oslo tingsrätt i dag.

Och försvaret ville i dag gå djupare in på hur Breivik såg Pracon. Huvudförsvarare Geir Lippestad undrade vad han hade på sig den 22 juli.

-Turkos t-shirt, mörkgröna byxor, som påminner om jaktbyxor, stora stövlar, men de var under vattnet.

Han får också berätta att han hade kortare hår, om än mer fylligt på sidorna.

”Trodde det var ljudet av döden”
Men Pracon skonades bara första gången han träffade Breivik. Nästa gång är han täckt av en jacka som täckte delar av huvud och kropp. Då skjuts han. Han berättar att han trodde att skottet träffat huvudet.

-Det kändes som att huvudet exploderade. Jag trodde pipljudet i öronen var ljudet av döden.

Men Breiviks skott gick förbi huvudet och träffade istället axeln. Pracon berättade att rester av skottet fortsatt är kvar och att hans läkare säger att hans fysiska förmåga aldrig blir helt samma som innan 22 juli.

Pracon berättade att hans politiska engagemang bara blivit starkare sedan dagen han var nära att skjutas.

-Breivik gjorde en tabbe när han sparade mig, om jag ska se det ur hans synvinkel. Det är tydligt hur viktigt det är med politik. Arbeiderpartiet har kommit närmare mitt hjärta. Det här är något jag kommer fortsätta med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet