Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Breivik tillbaka i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Breivik har tagit skada av att vara isolerad i fängelset. Det hävdade massmördarens advokat när rättegången om Breiviks isolering i dag inleddes. – Ibland kommer han inte ihåg dag och tid, eller att samma person var där också dagen innan, sade advokat Öystein Storrvik.

Strax före klockan nio steg Anders Behring Breivik in i fängelsets gymnastiksal som under fyra dagar ska fungera som rättssal. För första gången sedan Brevik dömdes 2012 får nu offentligheten se den dömda massmördaren. Breivik hade rakat huvud och var klädd i kostym. Han fördes in i handfängsel men när vakter avlägsnade dem sträckte han upp handen i en nazisthälsning, liknande den han gjorde under 2012 när rättegången mot honom hölls i Oslo tingsrätt. Den här gången höll Brevik handen utsträckt, istället för knuten som han gjorde då.

Runt 40 journalister från olika länder är på plats under rättegångens första dag. Breivik, som suttit isolerad och i stort sett endast träffat fängelsepersonal och hälsopersonal, såg sig om i salen och log flera gånger.

”Får inte vara värre än dödsstraff”

Breivik har stämt norska staten för behandlingen av honom i fängelset. Han menar att staten bryter mot Europakonventionens artikel 3 och 8 om förbud mot tortyr och respekt för privatlivet. Breiviks advokat Öystein Storrvik sade i sitt inledningsanförande sa han att han anser det tydligt att behandlingen av Breivik ”tydligt” bryter mot Europakonventionen.

– På några punkter har man lagt sig precis på gränsen för vad konventionen tillåter. På några punkter anser vi att det helt klart bryter mot den, sade Storrvik.

Storrvik sade också att det land som inte har dödsstraff har ett särskilt stort ansvar.

– Det kräver att behandlingen har ett minimum som gör att det inte blir värre än att få ett dödsstraff.

Får inte träffa andra fångar

Advokaten underströk att det är det samlade ”isoleringstrycket” mot Brevik som ska vägas in. Framförallt handlar det om att Brevik inte får träffa andra fångar, att han regelbundet blivit kroppsvisiterad och att han endast får ta emot besök bakom en glasvägg.

Under 2011 genomfördes 117 kroppsvisiteringar av Brevik, enligt Ila fängelses egna protokoll. Brevik undersöktes då helt naken sittandes på huk så att alla kroppsöppningar skulle kunna undersökas.

– Hur är det att bli kroppsvisiterad i stort sett varje dag?, frågade Storrvik rätten retoriskt och undrade också varför kroppsvisteringarna gjordes så ofta då ingenting hittades.

Breivik ska tala i tre timmar

Sedan Breivik greps 2012 har han endast träffat sin mamma i omkring fem minuter, alla andra besök har skett bakom en glasvägg.

– Är man inte tillsammans med andra så är man isolerad, oavsett hur många vakter som finns omkring, sade Storrvik.

Enligt Storrvik har Breivik tagit skada av isoleringen och hänvisar bland annat till fängelsets egen månadsrapport i augusti 2014.

– Ibland kommer han inte ihåg dag och tid, eller att samma person var där också dagen innan.

Även rapporter från 2015 vittnar om isoleringsskador.

”Han blandar ihop saker och glömmer i högre grad än förrut”, läste Storrvik från rapporten.

”Breivik är en mycket farlig man”

Efter att Breiviks advokat hållit sitt inledningsanförande svarade regeringsadvokaten Marius Emberland, som företräder staten.

– Breivik är kort och gott en mycket farlig man, som behöver sitta på högsäkerhetsavdelning. Det är statens tydliga uppfattning att behandlingen av Brevik håller sig innanför gränserna för vad som tillåts enligt de mänskliga rättigheterna, sade Emberland och underströk att den dömde massmördaren inte visat någon ånger för det han gjort utan fortsätter sin ”mission” från fängelset.

Breivik skakade på huvudet flera gånger då Emberland höll sitt inledningsanförande, bland annat när regeringsadvokaten beskrev Breivik som farlig.

I lunchpausen fick Breiviks advokat frågor om nazisthälsningen som Breivik gjorde.

– Det förstår alla att det är det värsta man kan göra i en norsk rättssal, svarade Storrvik.

Anders Behring Breivik har, sedan han dömdes för terrordåden i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011, suttit på avdelningar med särskilt hög säkerhetsnivå. Det innebär att han hålls isolerad och inte har kontakt med andra fångar. Enligt Breivik bryter behandlingen av honom mot artikel 3 och 8 i Europakonventionen, lagar som handlar om förbud mot tortyr och rätt till respekt för privatliv. Regeringsadvokaten, som representerar norska staten, säger att förhållandena för Breivik är stränga men att behandlingen av honom inte bryter mot Europakonventionen.

Europakonventionen är Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna och den har samma status som norsk, och svensk, lag. Europakonventionen är till för att skydda de  mänskliga rättigheterna, även för förbrytare som dömts till fängelse.

Breiviks stämning av norska staten är ett civilmål, inte ett brottsmål. Det innebär att han som privatperson står mot staten. I ett civilmål är beviskraven inte lika stränga som i ett brottsmål.

Rättegången genomförs gymnastiksalen i fängelset i Skien, cirka 13 mil sydväst om Oslo. 40 journalister från olika delar av världen kommer att följa rättegången på plats i fängelset. Delar av rättegången kommer dock hållas för lyckta dörrar, bland annat kommer journalister inte få vara med när rätten ska få följa med och se Breviks celler och rastgård.

Rättegången pågår i fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet