”Breivik var intresserad av diamanthandel”

Uppdaterad
Publicerad

Under Breiviks resa till Liberia 2002 handlade det mesta om att köpa diamanter. Det berättade Breiviks kontakt i Liberia Alpha Kallon i dag. Däremot säger sig Kallon inte veta någonting om det påstådda nätverk som Breivik själv hävdar var anledningen till resan.

Norska VG spårade häromveckan upp Alpha Kallon, som berättade att han träffat Anders Behring Breivik i Liberia 2002. I går förhördes Kallon av norska polisen som tidigare misslyckats med att hitta det viktiga vittnet.

Enligt Breivik var resan till Liberia en del i etableringsfasen av det påstådda nätverket tempelriddarna. Åklagarna tror dock inte att nätverket existerar och driver tesen att Breivik var Liberia för diamanthandel, något han berättat för flera vänner. Breivik menar dock att diamanthandel var menat att fungera som en täckmantel för att dölja det egentliga syftet med resan: Att träffa en serbisk krigsförbrytare med förbindelser till tempelriddarna.

Köpte inga diamanter

Kallon berättade i dag via videolänk från USA att han hämtade Breivik på en flygplats i Liberia tillsammans med vännen som hade haft kontakt med Breivik på internet.

-Min vän berättade att han var intresserad av diamanthandel och att han hade kommit för att göra affärer.

Kallon berättade att han tog med Breivik till olika diamantbutiker.

-Han berättade att han läst en del om diamanter och om jag minns rätt så hade han olika instrument för att avgöra äktheten.

Men enligt Kallon köpte inte Breivik några diamanter.

-Han berättade att han inte hade nog med pengar för att köpa diamanter men att han var där för att undersöka.

Däremot berättade Kallon att Breivik senare överförde en summa för att de skulle leta efter diamanter till honom.

”Serben kunde ha avrättat mig”

Kallon sade att han inte tror att Breivik hade kontakt med någon annan än honom och vännen.

-Jag tror jag skulle ha märkt det. Monrovia är en liten stad, men jag vet inte om han drog ut på natten.

Men Breivik hävdar fortsatt att syftet med resan var att träffa den serbiske krigsförbrytaren.

-Jag fick besked om att upprätta en täckmantel inför resan, det blev köp av diamanter. Jag fick besked om att vara försiktig, serben hade en brutal personlighet och kunde ha avrättat mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet