Anders Behring Breivik vill sätta in kontaktannonser. Foto: Lise Åserud/TT

Breivik vill sätta in kontaktannonser

Uppdaterad
Publicerad

Anders Behring Breivik vill sprida sin ideologi genom kontaktannonser, säger norska statens företrädare i rättegången om massmördarens villkor i fängelset.

Breivik har övervägt möjligheten att använda sig av ”nationalsocialistiska kontaktannonser” som ett sätt att sprida sin ideologi, framgår av ett brev som han har skrivit. I likhet med andra brev som 37-åringen skriver eller får har det lästs av fängelsets personal. Strategin med kontaktannonser är en del av det manifest som Breivik fortfarande arbetar med att fullfölja, enligt statens representant, den så kallade regjeringsadvokaten Frederik Sejerstad.

Breivik anser enligt brevet att annonserna skyddas av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Bilder från kvinnor

Enligt Sejerstad vill Breivik kunna kommunicera med omvärlden för att skapa ett internationellt terrornätverk.

Massmördarens möjlighet att kommunicera med omvärlden var ämnet för överinstansen lagmannretten när rättegången där massmördaren stämmer staten gick in på sin andra dag.

Sejerstad säger att de flesta brev som massmördaren får är från kvinnor som skriver till honom som man, och som inte handlar om politik.

– På Breiviks anslagstavla finns en lång rad exempel på kvinnor som har skickat bilder på sig till honom, sade regjeringsadvokaten enligt nyhetsbyrån NTB.

Åtalad nynazist

Sådana brev tillåts komma fram, däremot får Breivik inte skicka eller ta emot korrespondens med politiskt innehåll.

– Det finns kvinnor som vill ha kontakt av rent ideologiska skäl, som den mordåtalade nynazisten Beate Zschäpse i Tyskland, sade Sejerstad.

Tingsrätten i Oslo fann att den behandling som Breivik tvingas underkasta sig i fängelset strider mot Europakonventionen. Han isoleras i 23 av 24 timmar varje dygn, kroppsvisiteras dagligen och har starkt begränsade möjligheter att kommunicera med omvärlden.

Både norska staten och Brevik överklagade domen. Staten anser att behandlingen är motiverad från säkerhetssynpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet