Breivik fick ge en 20 minuter lång kommentar i rätten idag, minuterna ägnade han till större delen åt att dementera att han skulle lida av en personlighetsstörning. Foto: Scanpix

Breivik: ”Ni ställer allvarliga diagnoser”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Behring Breivik ägnade större delen av dagens 20 minuter långa kommentar åt att dementera uppgifterna om en personlighetsstörning och att han skulle vara självupptagen. Han liknade sig både med Fidel Castro och Che Guevara.

”Det är väldigt konstigt att ingen lagt märke till det tidigare”, sade han i rätten i Oslo

Det var i förmiddags som Breivik bad att få ordet i tio minuter mot slutet av dagen. Strax efter klockan fyra var det dags. Domare Wenche Elizabeth Arntzen gav Breivik sitt godkännande att kommentera.

–Jag har ett par kommentarer till er och till rätten. För det första är det ganska konstigt att det norska rättspsykiatriska väsendet klarat av att kuppa denna rättssak. Den borde handla om de drabbade och det politiska budskapet, för det är det den 22 juli handlar om. Europas framtid, sa den misstänkte massmördaren.

Dementerar uppgifterna om personlighetsstöring

Anders Behring Breivik sade att det egentligen finns 200 punkter som åklagarna påvisat, som han vill kommentera, men att det inte finns tid för detta. Han fortsatte med att kommentera några av de saker psykiatrikerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas, som bedömt honom som tillräknerlig, tagit upp.

–De menar att jag har narcissistisk och antisocial personlighetsstörning. Detta är allvarliga diagnoser ni ställer och det borde väl vara så att omgivningen lagt märke till detta tidigare. Grunden för detta konstaterande är mycket lös.

Han jämförde sig både med Fidel Castro och Che Guevara.

–När andra revolutionärer brutit mot lagen har man inte satt några diagnoser på dem. Till exempel Che Guevara och Fidel Castro, som finansierade sitt våld med rån och plundring. De fick ingen antisocial diagnos.

”Jag är utan tvekan norges mest hatade man”

Flera personer i Breiviks närhet har vittnat om att de uppfattar honom som självupptagen och utseendefixerad. Detta är ingen åsikt som han själv delar.

–Mitt utseende har jag inte varit särskilt intresserad av sedan 2005.

Att han skulle ha gjort dådet för att få beundran, ser han ingen grund för.

–Om man är ute efter beundran ska man göra motsatsen till det jag gjort. Jag är utan tvekan Norges mest hatade man.

Psykiatrikerna har flera gånger påtalat att Breivik saknar empati, detta är ännu en punkt som han anser är felaktig.

–Den mest empatiska handlingen en människa kan göra är att offra livet för att rädda sitt folk, hävdade han i rättssalen i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Breivik

Mer i ämnet