Här är Breivik med försvarare Geir Lippestad och Vibeke Hein Baera. Foto: Scanpix

Breiviks medfångar: Släpp honom ur isoleringen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade Utöyaterroristen Anders Behring Breiviks advokat att Brevik på grund av isoleringen i fängelset tänker stämma staten för brott mot mänskligheten.

Enligt NRK vill nu andra fångar på fängelset att han ska ut ur isoleringen.

– Det som det pratas om är det ekonomiska. Det går ut över oss andra interner. Han har en hel avdelning för sig själv med fem tomma celler runt medan det är besparingar och nedskärningar överallt annars, säger en förtroendevald bland internerna till NRK.

Den förtroendevalda, som vill vara anonym, säger också till NRK att Breivik är som en ”vanlig fånge”.

Breivik

”Ska inte vara på bekostnad av andra”

Breivik har suttit isolerad i två och ett halvt år sedan han dömdes till fängelse efter terrordåden i Oslo och på Utöya 22 juli 2011.

Uppgifterna om att Breiviks isolering skulle gå ut över resten av fängelset dementeras dock av Kriminalvården. Erling Feste på kriminalvården säger till NRK att fängelset får extra pengar för att ta hand om Breivik.

– Det ska inte vara på bekostnad av andra intagna på Telemark fängelse att Breivik är där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik

Mer i ämnet