Brinnande oljetanker riskerar bli miljökatastrof

Uppdaterad
Publicerad

En oljetanker i Sydkinesiska havet läcker olja och brinner efter en kollision med ett lastfartyg. Nu befarar man att den ska explodera – vilket kan leda till katastrofala konsekvenser för miljön.
Samtidigt arbetar både kinesiska och internationella räddningsstyrkor med att rädda besättningen ombord.

Oljetankern krockade i lördags med ett lastfartyg och har sedan dess läckt olja rakt ner i Sydkinesiska havet. Nu befarar kinesiska myndigheter att oljetankern kan explodera och sjunka ner i havet, det uppger BBC.

Besättningen har inte kunnat få hjälp

Kinesiska myndigheter uppger att man har försökt nå fartyget, men räddningsaktionerna har misslyckats på grund av de tjocka, svarta oljemoln som bolmar ut från tanken. Dåligt väder förvärrar dessutom förutsättningarna för räddningsaktionen.

Trots både kinesiska och internationella insatser har man inte lyckats nå fram med hjälp, vilket innebär att de 32 personer som arbetar på tankern fortfarande saknas. Under onsdagen meddelade det iranska företaget som äger oljan på tankern att man ”antagligen” kommer hitta överlevare när räddningsteamet kommer fram.

– Eftersom att motorrummet inte är i direkt anslutning till branden och ligger 14 meter under vattnet så finns det fortfarande hopp, säger Mohsen Bahrami, talesperson för Iranian Tanker Co enligt nyhetsbyrån AP.

Hundratusentals ton olja kan rinna ut i havet

Totalt finns det 136.000 ton iransk olja ombord på tankern. Oljan beräknas ha ett värde av 60 miljoner dollar, motsvarande knappt 500 miljoner svenska kronor.

– Potentiellt skulle hela lasten, 136.000 ton, kunna rinna ut i havet, det skulle göra den här oljeläckan till en av de topp tio värsta läckorna genom tiderna, säger oceanografen Dr Simon Boxall till BBC.

Miljöfarligt och explosivt ämne ombord

Förutom olja finns det även bränsle ombord, som beskrivs som väldigt giftigt och explosivt. Bränslet är potentiellt mer miljöfarligt än råolja, och är dessutom genomskinligt och därför svårare att rensa ur havet vid en eventuell explosion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer