Foto: TT

Britter kan få betala för pappersmuggar

Publicerad

Att köpa dryck i pappersmugg kan komma att bli dyrare i Storbritannien. En kommitté bestående av parlamentsledamöter uppmanar nämligen landets regering att införa en avgift på drygt tre kronor.

Efter att allt fler länder infört en avgift på plastpåsar och på så sätt lyckats minska plast som slängs vill nu Storbritannien gå vidare med en annan miljöbov.

”I Storbritannien slängs det årligen 2,5 miljarder pappersmuggar, tillräckligt för att sträcka sig fem och ett halvt varv runt jordklotet. Nästan ingen av dessa återvinns och en halv miljon hamnar på gatorna varje dag. Pappersmuggstillverkarna och distributörerna har inte gjort något för att lösa det här och regeringen har suttit passiva”, skriver Mary Creagh, brittisk parlamentsledamot för Labour i en kommentar till förslaget.

Kommittén, där flera av parlamentets partier finns representerade, föreslår därför en höjning på 25 pence, motsvarande drygt tre kronor. Syftet är att minska användningen av pappersmuggar och använda pengarna för att kunna uppgradera återvinningscentraler.

Kommitténs mål är att alla pappersmuggar inom fem år ska vara av återvunnet material. ”Om målet inte nås borde regeringen förbjuda pappersmuggar”, skriver kommittén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer