En brittisk sjukvårdsarbetare förbereder transport av en coronasmittad patient till The Royal Hospital i London. Foto: AFP/TT

Rejält underskattade dödstal i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har skördat fler liv i Storbritannien än vad som tidigare varit känt. I delar av landet är dödstalet runt 40 procent högre än vad regeringen redovisat, enligt ny statistik.

Fram till den 10 april avled 13 121 personer till följd av coronaviruset i England och Wales, enligt nya siffror från statistikmyndigheten ONS. Regeringens siffra över antalet avlidna under samma period ligger på 9 288, rapporterar Reuters.

Anledningen till att siffrorna skiljer sig så mycket åt är att regeringen endast redovisar de dödsfall som registrerats på sjukhus, medan statistikmyndigheten även tar hänsyn till de fall som rapporterats på vårdhem eller i det privata hemmet.

”Många undviker att söka vård”

En hög andel av de totala dödsfallen i Storbritannien den senaste veckan har haft koppling till coronaviruset, enligt ONS. I England och Wales rör det sig om en tredjedel, och i London drygt hälften.

Som om inte det var nog, ser det ut som att virusutbrottet även resulterat i en ökning av antalet dödsfall utan koppling till viruset, rapporterar BBC.

– Det skulle kunna bero på att människor undviker att uppsöka sjukvården. Patienterna som söker sig till akutsjukvården har halverats sedan pandemin tog fart, säger Nick Stripe, chef över hälsostatistikavdelningen.

– Men det kan ta år att reda ut, lägger han till.

Storbritannien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset med totalt 16 509 registrerade dödsfall. Att de nya siffrorna bara omfattar England och Wales beror på att övriga delar av Storbritannien har separata vård- och redovisningssystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet