I och med dagens domstols beslut väntas Assange fortsatt stanna kvar inne på ambassaden, som han inte har lämnat på snart sex år. Foto: TT

Brittisk domstol: Häktningsorder mot Assange kvarstår

Publicerad

Den brittiska häktningsorder som är utfärdad mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kvarstår. Det fastslog en brittisk domstol på tisdagen.

Assanges advokater har ansett att häktningsordern måste hävas, eftersom den svenska utredningen mot honom för sexbrott är nerlagd. I förra veckan avslog rätten den första begäran.

Advokaterna hävdade dock att det fanns en annan grund för häktningen att hävas – det faktum att det inte ligger i ”allmänhetens intresse” att den kvarstår. Det är den ansökan som domaren nu alltså också har avfärdat.

Wikileaksgrundaren tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London sommaren 2012, när han var eftersökt för sexbrott i Sverige. Brottsutredningen i Sverige är nedlagd, men brittisk polis har sagt att Assange ändå kommer att gripas för att han brutit mot villkoren för sin borgen.

I och med dagens domstols beslut väntas Assange fortsatt stanna kvar inne på ambassaden, som han inte har lämnat på snart sex år, av oro för att gripas så fort han skulle kliva ut på brittisk mark, och senare eventuellt lämnas ut till USA.

Bakgrund: Det här har hänt

Visa

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Brittisk polis har sagt att Assange ska gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet