Brittisk kritik mot sociala medier

Publicerad

En brittisk parlamentarisk utredning kritiserar ett av de sociala medierna, troligen Facebook, för att inte ha rapporterat att en användare diskuterade sina planer på att döda en soldat, skriver The Guardian.

Enligt rapporten, som släpptes på tisdagen, skrev Michael Adebowale till en jihadist utomlands om sin vilja att döda en soldat månader innan han gjorde verklighet av planerna i ett uppmärksammat dåd 2013.

Enligt rapporten hade mordet kunnat undvikas.

Premiärminister David Cameron har sagt att regeringen kommer att agera i frågan och verka för en utökad rapporteringsplikt, medan flera grupper varnar för att det kan leda till att företagen blir en del av säkerhetstjänsten.

Soldaten Lee Rigby knivhöggs till döds utanför en militärförläggning i London i maj 2013. Senare dömdes Michael Adebolajo till livstids fängelse och den 22-årige Michael Adebowale till 45 års fängelse. Mordet har stämplats som terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.