Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittisk polis höll presskonferens med anledning av att David Amess, 69, ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i sydöstra England. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Brittisk parlamentsledamot knivdödad i kyrka

Uppdaterad
Publicerad

David Amess, 69, ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i sydöstra England. En 25-årig man greps på platsen.

Amess angreps i en kyrka i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, öster om London. Amess tog själv emot väljare i kyrkan Belfairs Methodist Church när gärningsmannen gick till angrepp.

– Han blev knivhuggen flera gånger, sade kommunalrådet John Lamb.

Larmet kom till polisen vid lunchtid och enligt Ben-Julian Harrington, polischef i Essex, var polisen på plats några få minuter senare.

– Våra poliser och sjukvårdare arbetade extremt hårt för att för att rädda sir David, tragiskt nog dog han på platsen, sade Harrington, vid en pressträff på fredagskvällen.

En 25-årig man greps på plats efter knivattacken. Enligt polisen var inga fler inblandade i dådet.

– Det blir upp till utredarna att avgöra huruvida detta är ett terrordåd, säger Harrington.

Försökte rädda liv

Larmet om knivdådet kom till polisen vid lunchtid på fredagen. Enligt kommunalrådet John Lamb hade Amess ännu inte förts till sjukhus mer än två timmar efter attacken och han avled på platsen.

Euroskeptisk ledamot

Amess hade sin valkrets i Southend West i Essex och hade suttit i parlamentet i flera omgångar sedan 1983. Han var känd som en uttalad euroskeptiker, men också en bestämd lokalpatriot som ville att hemmaorten Southends status skulle uppgraderas till stad.

Brittiska premiärministern Boris Johnson kommenterade dådet på fredagskvällen.

– David var en man som trodde på sitt land och dess framtid, vi har förlorat en hedervärd person i allmänheten tjänst, en mycket älskad vän och kollega.

Flaggor på halv stång

Politiska mord har tidigare inträffat i Storbritannien, där det mest uppmärksammade de senaste åren var dödsskjutningen av Labourledamoten Jo Cox i Bristell utanför Leeds. Hon dödades av en då 52-årig man som hyste starka nazistsympatier och som såg henne som fiende då hon ville att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Mordet inträffade strax före brexitvalet, och fick den bittra valrörelsen att tillfällig ta sorgepaus.

Återigen på fredagen samlades politiska motståndare i Storbritannien för att hedra dödsoffret, oavsett politisk inställning. Flaggor vid parlamentet halades till halv stång.

David Amess var ledamot i brittiska underhuset och tillhörde det Konservativa partiet. Foto: RICHARD TOWNSHEND

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittisk polis höll presskonferens med anledning av att David Amess, 69, ledamot i brittiska underhuset, har knivhuggits till döds vid ett möte med väljare i sydöstra England.
Polis och kriminaltekniker på plats vid kyrkan där knivattacken inträffade. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT
En man har gripits efter knivattacken, enligt polisen. Foto: Nick Ansell/AP/TT