Brittisk spionbas avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningsstation i Mellanöstern kan fånga upp telefonsamtal, e-post och annan internettrafik.

Det skriver tidningen The Independent med hänvisning till dokument som läckts av den amerikanske säkerhetsanalytikern Edward Snowden. Informationen samlas in genom buggning av fiberoptiska undervattenskablar.  Informationen delar den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ med USA och andra underrättelsetjänster.

Brittiska UD vill inte kommentera uppgifterna i artikeln.

Oklart var basen ligger

The Independent avslöjar inte i vilket land den hemliga avlyssningsanläggningen finns och säger inte hur den fått uppgifterna från Snowdens material.

Snowden arbetade på ett IT-företag som kontrakterats av den amerikanska signalspaningsbyrån NSA. Han läckte hemliga uppgifter om USA:s övervakning till den brittiska tidningen The Guardian och har i ett försök att undgå rättvisan i USA sökt och fått tillfällig asyl i Ryssland.

Beslagtog känslig information

Brittisk polis inledde på torsdagen en brottsutredning kring dokument som hittats hos David Miranda – partner till journalisten Glenn Greenwald som Snowden läckt information till. Miranda kvarhölls på flygplatsen Heathrow i London i söndags och då beslagtogs hans dator, mobiltelefon och kamera.

Polis hävdar att materialet som beslagtogs var ”mycket känsligt” och hade kunnat riskera människors liv om det offentliggjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet