Drogtest-organisationen The Loops tält på Boomtown-festivalen. Foto: The Loop

Brittiska festivalbesökare kan testa sina droger före användning

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera uppmärksammade dödsfall kan brittiska festivalbesökare nu testa sina droger före användning för att få veta vad de innehåller.

– Det är ett sätt att göra droganvändningen säkrare, säger Fiona Measham, forskare och initiativtagare till projektet.

Unga britter ligger i topp i Europa när det gäller användning av droger som kokain och MDMA (ecstasy) och de senaste åren har en rad uppmärksammade drogrelaterade dödsfall inträffat på musikfestivaler och dansklubbar.

– Vi insåg att vi behövde ta reda på exakt vad som säljs. Eftersom marknaden är illegal vet ingen vilka preparat som cirkulerar, säger Fiona Measham, som till vardags är professor i kriminologi vid universitetet i Durham och i många år även varit rådgivare till den brittiska regeringen i drogfrågor.

Finns på flera musikfestivaler

Measham startade drogtest-organisationen The Loop ”eftersom ingen annan gjorde det”. I sommar finns deras testverksamhet på flera musikfestivaler runt om i Storbritannien.

– Den som tänker ta droger kan komma förbi vårt tält och lämna in en dos som en av våra kemister analyserar. Därefter berättar vårdpersonal om resultatet och hur det ska tolkas, säger Fiona Measham.

– I början hade folk svårt att fatta att vår verksamhet var på riktigt. Många trodde att polisen låg bakom, och att de skulle åka fast. Men vi samarbetar alltid med fullt stöd från den lokala polisen.

The Loops analyser hittar ofta droger som innehåller extra farliga substanser och är betydligt starkare än vad köparen trott. När det händer går organisationen ut med varningar i sociala medier. 

– Många säljer vad som helst och kallar det droger för att tjäna pengar. Vi har även hittat malariapiller och andra läkemedel som malts ner och sålts som kokain. Vi har hittat salt, socker, rengöringsprodukter, allt möjligt, säger Fiona Measham.

Kan uppmuntra till droger

Kritiker menar att den här typen av verksamhet kan ses som en uppmuntran till att använda illegala droger. Fiona Measham menar att de gör tvärtom.

– Efter att vi informerat om vad drogerna innehåller brukar omkring en femtedel välja att inte ta dem, och lämna in vad de köpt till oss så vi kan förstöra allt, säger hon.

– Så jag anser att vi inte bara minskar droganvändandet, vi minskar framför allt det problematiska droganvändandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.