Brittiska forskare säger sig kunna ta fram ett fungerande vaccin mot det nya coronaviruset betydligt snabbare än normalt. Foto: Eva Hambach, TT

Brittiska forskare: Genombrott i vaccinjakten

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska forskare tror sig kunna ta fram ett vaccin som fungerar mot coronaviruset på rekordtid, rapporterar flera medier. Trots det snabba arbetet kommer vaccinet inte hinna bli klart för att kunna bromsa den virusspridning som pågår just nu.

Enligt uppgift till Sky News innebär genombrottet att den tid som brukar gå åt för att utveckla ett fungerande vaccin skulle kunna kortas ”från 2-3 år till bara 14 dagar”.

Robin Shattock, chef för immunitetsforskningen vid Imperial College of London, säger att hans team är redo att inleda djurförsök redan nästa vecka och att vaccinet skulle kunna testas på människor redan till sommaren.

Coronapandemin

Trots den rekordsnabba utvecklingsprocessen kommer vaccinet ändå för sent för kunna påverka det pågående virusutbrottet. Men enligt forskarna kan det få stor betydelse för att hindra smittspridning nästa gång ett coronavirus dyker upp.

Samtidigt rapporterar Reuters, med hänvisning till kinesiska statsmedier, att Kina hittat en medicin som har goda effekter på viruset. Uppgifterna är inte bekräftade men börser i Asien har reagerat positivt på beskedet.

Forskare i Kina, USA, Australien och i Europa kämpar för att utveckla ett vaccin och samarbetar med varandra i ansträngningen för att skynda på processen, enligt Sky News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet