Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– De flyger i helikoptrar och privatjet och har många enorma hem. Det är inte rimligt att de ska predika hur andra ska minska sitt avtryck när de själva inte ändrar något i sin livsstil, säger Graham Smith.

Brittiska republikaner: Klimatengagemanget inget annat än hyckleri

Uppdaterad
Publicerad

En kronprins vars bil drivs av vin och ost och en drottning som tillrättavisar världsledare. Det brittiska kungahuset allierar sig allt oftare med klimatrörelsen, men det är inget annat än hyckleri säger Storbritanniens republikaner.

– De läxar upp andra men flyger i helikoptrar på rutin varje vecka, säger Graham Smith, vd för organisationen Republic.

Storbritanniens kungahus har de senaste åren blivit allt mer frispråkig i frågor som rör klimatet och allt mer entusiastiskt deltagit i klimatinitiativ.

Prins Charles kör en bil som går på vin- och ostrester, prins William har tagit initiativ till ett nytt klimatpris, prins Harry och hustrun Meghan har kampanjat för klimatet i USA och drottningen hördes nyligen uttrycka frustration över världsledarnas klimatarbete inför mötet i Glasgow. Men allt detta är tomt prat säger Graham Smith, vd för Republic, en grupp som vill ersätta den brittiska monarkin med en republik.

– De flyger i helikoptrar och privatjet och har många stora hem. Det är inte rimligt att de ska predika hur andra ska minska sitt avtryck när de själva inte ändrar något i sin livsstil. Det är hyckleri, säger han till SVT:s Utrikesbyrån.

Fått kritik för flygvanor

Kungahusets engagemang har flera gånger tidigare anklagats för hyckleri. Kritiken har till exempel handlat om att man flugit privatjet och helikoptrar när man kunnat ta kommersiella flyg. Kungahuset själva har sagt att det beror på säkerhetsaspekten och tidsbrist och menar att man klimatkompenserar. Graham Smith tror inte på något av det.

– Om de verkligen hade velat minska sitt klimatavtryck hade de tagit tåg istället för bil och minskat storleken på sina hem.

Han håller heller inte med om att frågan är opolitisk och därför säker för kungahuset att ge sig in i.

– Det verkar som att det inte är en partipolitisk fråga, men det handlar om vem som ska betala för klimatanpassningen, vem som ska offra sig och vem som ska ändra sin livsstil. Det är politiskt.

Klicka på klippet för att höra Graham Smith prata om det han menar är kungahusets klimathyckleri och se mer i Utrikesbyrån: Klimatgalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet