Presidentparet i Syrien, Asma och Bashar al-Assad. Foto: TT / AFP Photo / HO / Syrian presicency press office

Brittiska toppolitikernas krav: ”Ta medborgarskapet ifrån al-Assads brittiska fru”

Uppdaterad
Publicerad

Flera tongivande politiker i Storbritannien kräver att landets regering testar ett nytt grepp för att sätta ytterligare press på Syriens president Bashar al-Assad. Presidenthustrun Asma Assad borde bli av med sitt brittiska medborgarskap, om hon fortsätter att försvara den ”barbariska regimen”, föreslås det från flera håll.

Asma Assad anklagas av Liberaldemokraternas utrikespolitiska talesperson, Tom Brake, för att utnyttja sin internationella profil för att försvara ”en barbarisk regering”.

”(Utrikesminister) Boris Johnson har uppmanat andra länder att göra mer åt situationen i Syrien, men den brittiska regeringen kan säga till Asma al-Assad – antingen slutar du använda din position för att försvara barbariska handlingar, eller så blir du fråntagen ditt medborgarskap”, säger Brake.

Syrienkriget

LÄS MER: 68 barn döda i bussattacken i Aleppo

Hans kommentarer kommer efter att Johnson sagt att den syriska presidenten är en ”ärketerrorist”, i en intervju med Sunday Telegraph där han uppmanar Ryssland att sluta stödja Bashar al-Assad.

Förlorat stöd

Även den konservativa politikern Nadhim Zahawi är inne på samma spår.

”Tiden har kommit då vi tar till alla medel mot (Bashar) al-Assad, inklusive människor som fru Assad, som är en mycket stor del av propagandamaskineriet som begår krigsförbrytelser”, sade han i en intervju med Sunday Times.

LÄS MER: Syrien 200 – möt människorna som flytt till Sverige

Asma al-Assad, som en gång i tiden hyllades som en progressiv förespråkare för rättigheter, har förlorat det internationella stödet under kriget i Syrien där mer än 320.000 människor har dödats sedan det startade 2011.

I höstas lät sig presidenthustrun intervjuas i tv, för första gången på åtta år. Hon anklagade då medier i västvärlden för dubbelmoral i bevakningen av kriget i Syrien, och sade bland annat att sättet man rapporterar om när barn omkommer i kriget ”beror på vilken sida deras föräldrar är lojala med”.

Vid makens sida

41-åringen som tros ha både brittiskt och syriskt medborgarskap, har stått vid sin makes sida under hans sällsynta offentliga framträdanden.

LÄS MER: Assad tillbakavisar giftgasattack: ”100 procent uppdiktat”

Parets äktenskap tillkännagavs sex månader efter att han tillträdde som landets president i juli 2000. De hade träffats på en fest i London som anordnades av en brittisk-syrisk organisation.

Den brittiska regeringen har avböjt att kommentera om det är aktuellt att frånta henne medborgarskapet.

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, har över 320 000 människor dödats – av dem nästan 100 000 civila.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15 000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Fakta: FN, The Lancet och SOHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet