Foto: Tommy Chia / Stena Bulk/Matt Dunham

Brittiske utrikesministern: ”Iran har slagit in på en farlig väg”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen blev det svenskägda brittiska tankerfartyget Stena Impero beslagtaget av Iran.

– Dessa beslag är oacceptabla. Det är av största vikt att navigationsfriheten upprätthålls och att alla fartyg kan röra sig säkert och fritt i regionen, säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

Enligt iranska myndigheter har fartyget ankrat utanför landets sydkust.

Stena Impero färdades genom Hormuzsundet på väg till Saudiarabien när det avvek från sin färdrutt. Tankern ska ha närmats av flera mindre fartyg och en helikopter, skriver ägaren Stena Bulk i ett pressmeddelande.

På twitter kommenterade utrikesministern, tillika partiledarkandidat för det konservativa partiet i Storbritannien, händelsen vidare.

– Gårdagens händelse i gulfen visar på oroväckande tecken att Iran kan vara på väg att välja en farlig väg [...] Vi kommer vara väl övervägda men robusta i vår reaktion.

Stena Impero har en besättning på 23 personer. Fartyget befinner sig i den iranska hamnstaden Bandar Abbas, och besättningen ska enligt Reuters befinna sig kvar ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.