Här smugglas varor in i ett brittiskt fängelse med en drönare

Brittiskt fängelse testar sköld mot drönare

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att drönare används för att flyga in narkotika, mobiltelefoner och andra för interner förbjuda objekt över murarna till fängelser. Ett fängelse på ön Guernsey i engelska kanalen blir det första i världen att testa ett system designat för att störa ut drönare.

Det nya systemet, kallat Sky Fence, skickar ut en signal vilken låser drönarens dator och slår ut dess kontrollmekanismer. Förarens skärm på sändaren blir svart och drönaren flyger tillbaka till startplatsen när den träffas av signalen. Signalen ger ingen permanent inverkan på drönaren, utan avbryter endast den pågående flygturen. De sammantaget 20-talet sändarna skapar tillsammans en ”sköld” 600 meter över och omkring anstalten, rapporterar Telegraph.

– Någon har kallat detta den sista biten i ett fängelses säkerhetspussel. Jag tror att det kan få en betydande inverkan världen över, säger Richard Gill, en av upphovsmännen bakom systemet.

LÄS MER: Så ska polisen slå ut farliga drönare

”Handlar om att förebygga”

På anstalten Les Nicolles, ett mindre fängelse med plats för 139 interner, hade man först övervägt att installera ett system för att upptäcka drönare. Men beslutade sedan att gå ett steg längre.

– Jag skulle gärna se att detta användes i andra brittiska fängelser eftersom det har blivit ett betydande problem där. Drönare kan bära vapen, smuggelgods, mobiltelefoner och droger. Det här handlar om att förebygga, säger fängelsechef David Matthews.

LÄS MER: Efter domen – få har fått tillstånd för drönare

Drönare som verktyg för smuggling över murarna är ett ökande problem. I England registrerades 2014 två försök till inflygning. 2015 var motsvarande antal 33, rapporterar Telegraph.

Problem världen över

Problemet är inte heller nytt eller begränsat till Storbritannien. Liknande incidenter rapporterats från, Brasilien, Irland, Grekland och Ryssland.

LÄS MER: Drönare stör försvarsövning

I höstas blev det rubriker när en person lyckades flyga in en drönare lastad med en sågklinga över murarna och in i en cell.

I South Carolina, USA, hittades 2015 en drönare lastad med maruijana, kraschad utanför ett högsäkerhetsfängelse. Lösningen på anstalten blev då ställa ut utsiktstorn som skulle underlätta för personalen att hålla koll på vad som försiggår i luften kring anläggningarna.

– Men vi skulle nästan behöva Israels (försvarssystem) Iron Dome för att få stopp på det här. Men de har en robust försvarsbudget, sade myndighetschefen Bryan Stirling då, till New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer