Foto: AFP/TT

Brödhyllorna och kylskåpen gapar tomma i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Det hopp som väcktes under höstmånadernas protester ifjol är som bortblåst i Libanon. Realiteten är i stället en ekonomi som störtdyker.

– En dag äter vi, en dag gör vi inte det. En dag har vi pengar, en dag har vi inte det, säger Mohamed Kashmar.

Köerna ringlade sig långa utanför bagerierna i helgen. På sociala medier spreds bilder på människor som var ute efter att få tag på det allra mest grundläggande av varor: bröd.

– De har höjt priset på de stora påsarna, från 1 500 libanesiska pund till 2 000. Men det är inget jämfört med höjningen av andra priser. Ingenting, säger en pensionerad lärare i kuststaden Saida, till Reuters.

En prishöjning på drygt 30 procent.

”Vad kan vi göra?”

Libanon genomgår sin värsta kris i modern tid, skriver the Telegraph. Valutan har förlorat över 80 procent av dess värde och dollarpriset, som landet använder som en andravaluta, har skyhöjts. 

– Vad kan vi göra? Det här är en situation vi måste uthärda. En dag äter vi, en dag gör vi inte det. En dag har vi pengar, en dag har vi inte det. Det här är vårt liv nu, säger Mohamed Kashmar till Reuters.

Bilder på tomma kylskåp

Familjer lägger upp bilder på sina tomma kylskåp och på Facebook lägger desperata föräldrar ut annonser där de försöker byta till sig mjölkersättning och blöjor. 

Krisen är så pass akut att Libanons armé har slopat kött från soldaternas måltider, skriver AFP.

– Vid slutet av året kan 75 procent av befolkningen behöva matransonering, men frågan är om det kommer finnas mat att dela ut, säger Martin Keulertz, biträdande professor i livsmedelsäkerhetsprogrammet vid American University i Beirut, till the Telegraph.

Flygplatsen öppnar

Coronapandemin är en del av det ekonomiska kaos som nu många libaneser befinner sig i med hög arbetslöshet och få framtidsutsikter, men det började mycket tidigare än så. 

De rikstäckande oktoberprotesterna utlöstes av ytterligare skattehöjningar som blev droppen och väckte vrede och frustration gentemot de styrande. 

Efter drygt tre månader öppnar nu Libanon sina gränser till omvärlden. Nu hoppas landet att de många expats som bor runt om i världen, ska hälsa på familj och vänner och ta med sig välbehövliga dollarsedlar, skriver AP

Samtidigt blickar allt fler unga bortom det egna landets gränser, och försöker hitta en väg ut, rapporterar Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.