Foto: SVT

Bröllop har blivit för dyrt för unga kineser

Uppdaterad
Publicerad

Bröllop i Kina har blivit allt mer påkostade kalas. Dagens bröllop är 4.000 gånger dyrare än för 30 år sedan visar en kinesisk undersökning.  

-När jag började som bröllopsarrangör var budgeten för ett bröllop runt 5.000 yuan (ungefär det samma i svenska kronor,  red. anm.), berättar bröllpsarrangören Shan Jianyan. I dag kostar ett bröllop vi arrangerar inte sällan 50-60.000 yuan, en del kostar hundratusentals yuan.

Till skillnad från den snabba ekonomiska utvecklingen har kinesiska familjevärderingar inte förändrats i samma takt.

Enligt traditionen ska ett bröllop firas med en rejäl fest för släkt och vänner. Det händer att det kommer 1.000 gäster till bröllopsmiddagen som för det mesta hålls på en restaurang eller ett hotell.

Brudgummens föräldrar betalar

Brudgummen ska även ordna ett hem till det nygifta paret och nuförtiden ingår även bil och påkostade vigselringar i paketet.

Chen Feng som själv är på väg att gifta sig, berättar att föräldrar i Kina nästan alltid står för kostnaden i samband med bröllop.

-I Kina är det tradition att man ska ha köpt lägenhet innan man gifter sig. Det kostar mycket och direkt efter examen har man inte råd, ropar han från framsätet på den inhyrda lyxbilen som ska färda honom och hans blivande fru Wang Ying till det nya hemmet. Han bedömer att 99 procent av föräldrarna i Kina står för notan.

Kinas omhuldade ensambarn som nu blivit vuxna är en del av förklaringen till de allt mer påkostade bröllopen.

I slutet av 70-talet införde Kina sin ettbarnspolitik och dessa ensambarn ska nu gifta sig. Självklart vill man göra allt för att ens enda barn ska få ett så pampigt bröllop som möjligt.

”Nakna bröllop”

Den kinesiska avundsjukan är en annan förklaring, tror bröllopsarrangören Shan Jianyan.

-I Kina, särskilt här i inlandet, vill man gärna hävda sig i social konkurrens. Det gäller att överträffa vad andra gör.

Denna kapplöpning har blivit en enorm börda för unga kinesiska brudpar och deras föräldrar.

Bröllopsfesten är inte det värsta eftersom den i praktiken delbetalas av gästerna, som alltid lämnar pengar i bröllopspresent. Lägenhet och bil har däremot blivit allt dyrare och många familjer lyckas helt enkelt inte.

Som en protest mot de skenande bröllopspriserna har det blivit allt vanligare med så kallade ”nakna  bröllop”.

Det innebär att unga par gifter sig i hemlighet, utan lägenhet, bil, diamantring eller bröllopsfest. Fenomenet fick en rejäl uppsving i samband med en populär tv-serie med samma namn.

400 gäster

”Nakna bröllop” ses ofta inte med blida ögon av föräldrarna, trots att de står för merparten av kostnaden i samband med ett bröllop. Att gifta sig utan fest eller bostad anses av många som ett brott mot traditionerna.

Unga par lockas däremot av den frihet det innebär att gifta sig utan dyra kostnader, och slippa den sociala skuld man hamnar under när föräldrar och svärföräldrar står för notan.

För Chen Feng och Wang Ying var det däremot aldrig tal om något ”naket bröllop”.

– Vi brukar ha stora och glada fester, det är viktigt. Genom en stor fest knyter vi släkt och vänner närmare till oss, säger hon innan hon avbryter intervjun för att rusa iväg till sina 400 bröllopsgäster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.