Afghanska säkerhetsstyrkor på plats vid Hotel Intercontinental i Kabul. Foto: TT

Över 30 döda i hotellattack i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 människor dödades när ett lyxhotell attackerades i Kabul i Afghanistan, uppger TT. Samtidigt varnas för att antalet döda kan öka ytterligare. Enligt den afghanska nyhetstjänsten Tolo News kan antalet stiga till över 40.

Under attacken som inleddes på lördagskvällen dödades fyra afghaner och 14 utländska gäster, enligt afghanska myndigheter.

Ett uttalande från Ukrainas utrikesminister gör gällande att sex av de omkomna var ukrainska medborgare, uppger Reuters.

En av Norges främsta Afghanistanforskare, Arne Strand, ska också ha skadats i attacken, uppger TT med hänvisning till nyhetsbyrån NTB. Det är oklart hur skadad Strand är, men han ska enligt norska myndigheter ha tagits om hand av sjukvårdspersonal. Strand larmade Norges ambassad via sms under angreppet och kunde räddas från hotellet.

Enligt Utrikesdepartementet finns det inga svenskar bland offren.

Först tolv timmar efter det att byggnaden stormats meddelade inrikesdepartementet att attacken var över. Säkerhetsstyrkor hade då arbetat under morgonen med att säkra hotellet. Bilder i afghansk tv visade hur tjock, svart rök bolmade från huset.

Omkring 150 personer har räddats från hotellet. Av dessa var över 40 utländska medborgare.

Alla angripare har dödats.

”Gömmer oss”

Kabulbon Abdul Sattar har pratat i telefon med vänner som arbetar på hotellet.

– Plötsligt attackerades en middag som pågick, och sedan bröt de sig in i rummen och tog människor som gisslan, säger han till AFP.

Explosioner och skottlossning hördes under natten från byggnaden.

– Vi gömmer oss på våra rum. Jag vädjar till säkerhetsstyrkorna att rädda oss så snart som möjligt, men jag hör skottlossning från första våningen, sade en hotellgäst under kvällen till AFP.

Intercontinental är ett av två hotell i den afghanska huvudstaden som räknas som lyxhotell. Där hålls ofta bröllop, internationella konferenser och politiska sammankomster.

Tidigare attack

En grupp med 100 afghanska tjänstemän som ska delta på en it-konferens i helgen bodde på hotellet, enligt landets kommunikations- och it-departement.

– Allt blev kaotiskt direkt. Jag gömde mig bakom en pelare och såg människor som nyss hade roat sig och som nu sprang i väg skrikande, och vissa föll för att de träffats av kulor, säger Aziz Tayeb, chef på ett afghanskt telekombolag.

Det finns inga uppgifter om att svenskar är drabbade, uppger Sveriges utrikesdepartement för TT.

Samma hotell utsattes för en attack i juni 2011. I självmordsdådet, som talibanerna tog på sig efteråt, dödades 21 offer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer