Arabstater normaliserar relationer med Israel

Uppdaterad
Publicerad

Förenade arabemiraten och Bahrain kommer under tisdagen att bli de senaste arabstaterna att bryta ett långvarigt tabu och normalisera relationerna med Israel. Avtalen kommer att skrivas under i Vita huset där USA:s president Donald Trump står värd för den historiska ceremonin.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att vara på plats tillsammans med den emiratiske utrikesministern Abdullah bin Zayed al-Nahyan och den bahrainske diton Abdullatif al-Zayani.

Går samma väg som Egypten

Av tradition har arabstaterna i Mellanöstern vägrat att erkänna Israel innan det finns en lösning på den långa konflikten mellan israeler och palestinier. Men nu går Förenade arabemiraten och Bahrain samma väg som Egypten gjorde redan 1979 och Jordanien 1994.

Enade mot Iran

Alla fyra länder som samlas vid ceremonin delar en gemensam fientlighet gentemot Iran, som de nu står enade emot. Men avtalen innebär också välkomna ekonomiska öppningar i en tid märkt av coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.