Bulgariens president Rumen Radev Foto: TT

Bulgariens president ryter till mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet lägger sig i valkampanjen i Bulgarien inför valet den 26 mars, enligt den bulgariske presidenten Rumen Radev. Han säger att Bulgarien vill ha en vänskaplig relation med grannlandet.

– Men Turkiets inblandning i våra val är ett faktum, och den inblandningen är oacceptabel, säger han till tv-kanalen BNT.

Uttalandet kommer efter en vecka av allt mer spända relationer. Cirka 700.000 etniska turkar bor i Bulgarien, som retat upp sig på Ankaras öppna stöd för Dost, ett parti för etniska turkar som ställer upp i val för första gången.

LÄS MER: Erdogans budskap till turkar i Europa: ”Skaffa fem barn”

Folkomröstning i Turkiet 2017

Den turkiske ambassadören i Sofia har kallats upp till bulgariska utrikesdepartementet och den bulgariske ambassadören i Ankara kallades hem för konsultationer på torsdagen.

Enligt den bulgariska underrättelsetjänsten har en turkisk medborgare utvisats ur landet och två andra har nekats inresa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet