De omtalade burkini-förbuden i södra Frankrike tas i dag upp i högsta instans. Foto: TT

Burkini-förbud upp i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

De omtalade burkini-förbuden i södra Frankrike togs på torsdagen upp i högsta instans. Om de lokala förbuden godkänns kan det leda till ett förbud mot slöja på allmän platsi hela landet, menar juridisk expert.

Conseil d’état, den högsta förvaltningsdomstolen, ska avgöra om förbuden är korrekta och befogade.

Frågan tas upp som ett överklagande av ett beslut i Nice i måndags, då en domstol fastslog att ett förbud i kommunen Villeneuve-Loubet är ”nödvändigt, lämpligt och proportionerligt”.

Det är människorättsorganisationerna LDH (Ligue des droits de l’homme) och CCIF (Le Comité contre l’islamophobie en France) som överklagat, skriver Le Monde.

De lokala förbuden mot täckande strandklädsel med religiösa förtecken har införts efter de blodiga jihadistiska terrordåden i Frankrike. De är hett omdebatterade, och de senaste dagarna har det rapporterats att muslimska kvinnor trakasseras av polis på Rivierans stränder.

Burkinin nämns inte

I förbuden i Nice, Cannes och de andra städerna nämns inte burkinin, skriver tidningen Les Echos.

I stället står att de badande ska ha en ”korrekt klädsel som respekterar goda seder och principen om laicité samt reglerna för hygien och säkerhet” på allmänna badplatser.

La laicité är principen om åtskillnad mellan stat och religion. På den grundar sig förbudet i Frankrike mot huvudduk och andra religiösa symboler i de statliga skolorna.

Polisen kräver riktlinjer

Enligt juristen David Rajjou, som är expert på medborgerliga rättigheter och som intervjuas i Les Echos, är de lokala förbuden så allmänt formulerade att man i praktiken överlåter åt de enskilda poliserna att kontrollera de badandes klädsel. Dessutom tvingas poliserna bedöma om personer på stränderna utövar sin religion på ett korrekt sätt.

Polisen i området har också genom sin fackförening krävt att politikerna tar sitt ansvar och ger klara och tydligare riktlinjer för ”vilken sorts klädsel eller detaljer som ska anses störa den allmänna ordningen”.

Kan leda till allmänt slöjförbud

Enligt David Rajjou är beslutet i Conseil d’état avgörande. Om förbudet i Villeneuve-Loubet godkänns kan det leda till ett liknande förbud på allmän plats i hela landet, menar han.

– Det är då inte uteslutet att man ställer frågan om lagligheten i att bära slöja på allmän plats överhuvud taget.

Beslutet i Conseil d’état meddelas klockan 15 på fredagen.

Undersökning av hot mot poliser

Tidigare i veckan ingrep poliser mot en kvinna med heltäckande klädsel på stranden i Nice. Ingripandet filmades och ledde till ett stort antal inlägg på sociala medier där det också framfördes hot mot poliserna.

Nu inleds en polisundersökning av hoten, rapporterar bland andra tidningen La Depeche. Enligt tidningen tas hoten på allvar sedan två polisanställda mördades utanför Paris tidigare i sommar av en person som sade sig agera i Islamiska statens namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet