Två bussar varav en svensk har kolliderat på en väg i västra Norge. Foto: NRKVisa alla (4)
Visa alla (4)

Svensk buss i krock – vägen var för smal

Uppdaterad
Publicerad
En svensk turistbuss har krockat med en annan buss på en väg i västra Norge. Två personer har omkommit och flera personer är allvarligt skadade. Enligt bussbolagets vd körde bussen på en alldeles för smal väg.

Olyckan hände vid Fardal i Sogndals kommun och ledde till att en mängd ambulanser och helikopter kallades ut. Enligt norska VG är en av bussarna en svensk turistbuss.

Två personer har omkommit

En norsk kvinna och en taiwanesisk kvinna omkom i bussolyckan, uppger polisen för nyhetsbyrån NTB.

På den svenska turistbussen satt 22 taiwanesiska passagerare som var på rundtur i Norge. I den norska bussen satt sju passagerare och en chaufför, som enligt BT inte ska vara allvarligt skadade.

Vägen var för smal

Den svenska bussen tillhör Bergkvarabuss med säte i Kalmar, och enligt Bergkvarabuss vd Göran Mellström så färdades bussen på en väg egentligen var alldeles för smal.

– Normalt sett skulle bussen inte ha kört på den här vägen som är mycket smal, men på grund av arbeten i Gudvangatunneln efter förra veckans bussbrand, leddes trafiken om på den här vägen, säger Göran Mellström till SVT.

Bergkvarabuss har nu satt ihop en krisgrupp som varit i kontakt med den svenska chauffören. Enligt Göran Mellström så rör det sig om en mycket rutinerad förare.

– Det är en mycket erfaren förare som vi upplever har mycket god erfarenhet av den här typen av resor.

Ökad trafik efter stängd väg

Vägsträckan på länsväg 55 har haft mycket trafik eftersom Gudvanga-tunneln på E16 är stängd.

-De skadade förs i helikopter till sjukhus i Bergen och Förde, säger Harlem till TT.

Första hjälpen på plats

Flera personer har allvarliga skador, säger polisens insatsledare till NTB. Skadade ges första hjälpen på olycksplatsen. Fardal ligger cirka 15 mil nordost om staden Bergen. De inblandade som inte är fysiskt skadade sänds till Sogndal och tas om hand av kommunens krisgrupp, skriver NTB.

Ett 30-tal personer ombord

Enligt Harlem fanns totalt ett 30-tal personer på de båda bussarna när olyckan inträffade.

Han bekräftar att flera personer bedöms vara allvarligt skadade men vet inte exakt antal eller vilken nationalitet de har.

Frontalkrocken inträffade enligt tidningen Verdens Gang på en sträcka där den tillåtna hastigheten är 60 km i timmen.

”Ser väldigt allvarligt ut”

Jack Eggun var en av de första bilisterna som kom till olycksplatsen.

-Det ser väldigt allvarligt härifrån där jag står. Bägge bussarna är totalvrak och det kryllar av ambulans-, polis- och brandmanskap här, berättar Eggun för Verdens Gang.

-Flera av passagerarna måste skäras loss ur vraken.

Två personer har huvudskador

-Det är två personer med huvudskador som har förts till sjukhus i ambulanshelikopter, och i övrigt har två andra personer förts till sjukhus i ambulans, säger Jörn-Lasse Refsnes vid polisen i Sogn och Fjordane, till TT.

Han vill inte uppge nationalitet på varken de omkomna eller de skadade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer