SVT:s reporter Fanny Renman är på plats i fjällområdet där gruppen försvann. Bilden visar bilen som i alla fall några av de nu saknade vännerna färdades i. Foto: SVT

Byn sluter upp för försvunna svenskan: ”Det är obehagligt”

Publicerad

På en annars tom parkering nedanför berget står en ensam igensnöad bil. Det var i den som i alla fall några av de nu saknade vännerna färdades.
– Vi är vana vid laviner men det är så obehagligt när sådana här olyckor sker, säger en ung kille som bor i byn till SVT Nyheter.

Det är kallt och kolsvart. I den lilla byn Tamokdalen har mörkret lagt sig för flera timmar sedan när SVT kommer till platsen på torsdagseftermiddagen.

– Där uppe var det, säger en ung kille som bor i byn.

”Vi är vana vid laviner”

Byn ligger 200 meter upp för berget. Ytterligare 1200 meter upp befann sig svenskan och hennes tre finländska vänner när de försvann i onsdags. Enligt boende i område hade vännerna gått en lavinkurs innan de begav sig upp på berget.

I mörket där bybon pekar kan man urskilja början på ett berg. Nedanför berget ligger parkeringen med den igensnöade bilen.

– Vi är vana vid laviner men det är så obehagligt när sådana här olyckor sker, säger killen. 

Ja ni måste ju själva ha åkt här flera gånger?

– Ja hur många gånger som helst.

150 personer beredda att hjälpa

Tamokdalen ligger runt 100 kilometers bilfärd från Tromsö och är det område i Norge där flest laviner skördar liv. Det även om det de senaste åren inte är mer än totalt 2-3 personer per år som omkommit i laviner i Norge. Hur det har gått för den saknade svenskan och hennes vänner vet vi ännu inte.

Byn är liten. Det bor omkring 50 personer där. Men bybor berättar för oss att det under onsdagen samlades runt 150 personer som var beredda att hjälpa till under sökinsatsen – innan den fick avbrytas under torsdagen.

Räddningsinsatsen återupptogs – och ställdes in igen

Räddningsinsatsen ställdes in på grund av vädret. Det blåser och regnar. Regnet gör snön tung och försvårar både för räddningsinsatsen och eventuella som kan ligga under snön. Senare på torsdagskvällen återupptogs sökinsatsen igen – bara för att avbrytas kort senare.

– Vi gjorde försök för cirka 30 minuter sedan att flyga in över området med helikopter, men vi kom inte in. Sedan försökte försvaret att också ta sig in över området med sin helikopter, men inte heller de lyckades. Så nu väntar vi bara tills vi får flyga in och få översikt i området för att försöka fånga upp signaler från lavinsändare, säger operationsledaren Per Arve Aas till SVT Nyheter.

– Just nu har vi inte folk uppe i området. Det är för farligt och inte försvarbart att skicka in personal nu.

Enligt Per Arve Aas kan insatsen i bästa fall återupptas under natten. Men sent på torsdagskvällen talar det mesta för att ingenting kommer kunna göras förrän på fredagen.

Insatsledare John-Kåre Granheim om räddningsinsatsen. Foto: Vlada Cakic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer