Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Scanpix

Cameron anklagas för skräckpropaganda

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är hård mot Storbritanniens premiärminister David Cameron efter gårdagens tal, där han målade upp bilden av en invasion av europeiska bidragssökare som måste stoppas.

Måndagens uppmärksammade tal innehöll flera förslag om åtstramningar för migranter och varningar för bidragsturism, som den konservative Cameron kallar det.

Han fick snabbt mothugg från Labour, som anklagades för att ha låtit invandringen gå överstyr. Partiets migrationspolitiska talesman sade till BBC att talet var en uppvisning i uppblåst retorik utan konkreta förändringar, ämnade att dölja Cameron-regeringens misslyckanden med att bekämpa illegal invandring.

Storbritanniens migrationsdebatt

10 Downing Street har också haft svårt att backa upp Camerons tal med statistik.

Bland annat visade det sig att av 2,2 miljoner nettoinvandrare som kommit till Storbritannien från något av de åtta östeuropeiska länder som blev medlemmar i EU 2004, har endast 12.850 personer sökt arbetslöshetsstöd. En siffra långt ifrån den invasionsbild som målades upp i talet.

Det visade sig också att Camerons idéer om att EU-medborgare inte ska få arbetslöshetsstöd mer än sex månader om de inte kan visa att de har en verklig möjlighet till arbete, föll platt, då i princip samma regel redan finns i dag.

En annan kontrovers handlade om en överdriven siffra angående hur många hyreskontrakt som går till invandrare, något 10 Downing Street var tvungen att förtydliga efter talet.

”Ett spel för gallerierna”

Jonathan Portes, chef på National Institute of Economic and Social Research, kallar Camerons tal ett spel för gallerierna, och säger att det inte kommer att ha någon stor betydelse. Han menar att majoriteten av EU-migranterna som kommer till Storbritannien är unga, friska, har jobb och betalar skatt.

Sarah Mulley på Institute for Public Policy Research menar att Cameron riskerar att spä på myten om att invandrare tar sig direkt från flygplatsen till en lägenhet betald av socialtjänsten. ”Politiker bör akta sig för skräckpropaganda utan förankring i statistiken”, sade hon.

Antagandet att invandrare söker sig till Storbritannien för bidragens skull bekräftas inte heller av officiell statistik, enligt BBC. Andelen bidragsberoende EES-medborgare (EU samt Norge, Island och Liechtenstein) i arbetsför ålder är mindre än hälften så stor jämfört med britter. Fler öst- och centraleuropéer än britter har jobb.

– Den stora majoriteten personer som flyttar till andra medlemsländer gör det för att arbeta, inte för att få bidrag, sade EU-kommissionären Lászlo Andors talesman till The Guardian och hävdade att mycket av det som Cameron vill införa redan finns i EU:s lagstiftning.

Kvot går ut vid årsskiftet

Från och med 2014 är det fritt fram för alla medborgare i Bulgarien och Rumänien – de nyaste av EU:s 27 medlemsländer – att ta sig till Storbritannien för att leva och arbeta.

Tidigare har det funnits en kvot som reglerat hur många rumänska och bulgariska medborgare som kunnat bo och arbeta i Storbritannien. En kvot som förhandlades fram av den förra Labour-regeringen när Rumänien och Bulgarien blev medlemmar 2007, men som Storbritannien inte längre kan behålla enligt rådande EU-lagstiftning. 

David Cameron vill nu minska nettoinvandringen från ”hundratusentals” till ”tiotusentals”.

Förslagen kommer efter att migrationsfrågan seglat upp bland de viktigaste inför valet 2015. Det lilla högerpopulistiska UK Independence Party går framåt.

I slutet av januari läckte uppgifter ut om att politiker på hög nivå diskuterar en negativ reklamkampanj för att avskräcka invandrare från att ta sig till Storbritannien.

Fakta: Camerons förslag

  • EES-medborgare (EU samt Norge, Island och Liechtenstein) måste aktivt ha sökt jobb och ha ”verklig chans att få jobb” för att få fortsatt stöd efter sex månader.
  • Invandrare ska få vänta två till fem år innan de får ställa sig i offentliga bostadsköer.
  • Sjukvårdsmyndigheten NHS ska bli bättre på att kräva in pengar från patienters hemländer.
  • Medborgare i länder utanför EES ska tvingas teckna privat sjukförsäkring.
  • Böterna för företag som anställer personer som befinner sig illegalt i landet ska fördubblas.
  • Även hyresvärdar som hyr ut till dessa ska kunna bötfällas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritanniens migrationsdebatt

Mer i ämnet