Kyrkan i delstaten Indiana har inlett en juridisk process för att få tillåtelse att lagligen röka cannabis, en substans som de själva kallar sitt heliga sakrament. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cannabiskyrka kräver att få röka på

Publicerad

En kyrka tillägnad cannabis utmanar religionsfriheten i USA. Medlemmarna som kallar sig ”cannaterianer” vill få tillåtelse att röka drogen eftersom det är ett heligt sakrament för dem.

Det är en liten församling i delstaten Indiana som nu vill använda USA:s religionsfrihet, som är en viktig grundsten i landets konstitution, för att få röka cannabis.

The First Church of Cannabis som kyrkan kallar sig ligger i Indiana i de östra delarna av centrala USA, där all form av cannabisanvändning är förbjuden.

Men för att gå kring det förbudet har församlingen startat en juridisk process mot staten Indiana samt mot staden Indianapolis för att på så sätt utmana deras lagar som förbjuder innehav och bruk av marijuana.

– I dag bjuder vi in staten Indiana och alla deras ledare till ett glädjefyllt möte i domstol för att klargöra reglerna kring våra religiösa kärnvärden, sa församlingens ledare Bill Levin när klagan lämnades in till domstolen i början av juli.

Skeptiska experter

Juridiska experter är skeptiska till hur klagan kommer att hålla när en jury synar den i sömmarna enligt tidningen Huffington Post.

– Är det här en religion eller en förevändning? (…) Domstolen måste dra en gräns någonstans, säger David Orentlicher, juridikprofessor vid Indiana University till tidningen.

Församlingen å sin sida hävdar att cannabis är ett heligt sakrament för dem, och att drogen ”för den närmare oss själva och andra”.

Lagligt på andra håll

Att inneha och bruka Cannabis är olagligt på federal nivå i USA och det gäller även i de allra flesta delstater.

Men tre delstater har under de senaste två åren legaliserat drogen, nu senast Alaska. Näst på tur står Oregon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer