Polisen Aquilino Gonell vittnade om sina upplevelser när Capitolium stormades i januari. Han jämförde våldsamheterna med ett medeltida slag. Foto: Chip Somodevilla/TT

Kapitolium-poliser vittnade: ”Det är så här jag kommer att dö”

Uppdaterad
Publicerad

De poliser som försvarade Kapitolium i samband med stormningen vittnade på tisdagen inför USA:s kongress.

– Jag minns att jag tänkte: Det är så här jag kommer att dö, sade polisen Aquilino Gonell.

USA:s kongress utreder händelserna vid kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i år, som då stormades av hundratals Trump-anhängare. Bland de som kallats som vittnen finns flera av de poliser som var i tjänst under stormningen.

En av dem var Aquelino Gonell, som berättade i sitt vittnesmål att han stått i frontlinjen och försökt mota bort demonstranter. Han jämförde det som hände med ”medeltida strider”.

– Jag minns att jag tänkte ”det är så här jag kommer att dö”, när jag försvarar den här ingången, sade Gonell inför kongressens ledamöter.

Andra poliser vittnade om hur de utsatts för våld och rasistiska påhopp från demonstranterna.

Republikaner nobbade utredning

Kommissionen har kommit till på initiativ av den demokratiska majoriteten i representanthuset. Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy stödde till en början en kommission, men senare drog partiet tillbaka sitt stöd och den föreslagna utredningen stoppades i senaten.

Två republikaner finns dock med i utredningskommittén, bland annat Trumpkritikern Liz Cheney.

– Ingen kongressledamot borde försöka försvara det oförsvarbara, hindra den här utredningen eller urskulda det som hände, sade hon vid tisdagens utfrågning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.