Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från vattenledningen som har brustit i Italien. SVT har kunnat verifiera att klippen spelades in i staden Castellammare di Stabia. Foto: bilder från Youtube

Capri stoppade turister efter akut vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Italienska ön Capri förbjöd under lördagen turister att komma till den populära turistorten. Anledningen var akut vattenbrist till följd av en brusten vattenledning.

Under kvällen hade vattnet kommit tillbaka och turister var välkomna igen meddelar italienska medier.

Enligt Capris borgmästare Paolo Falco stod Capri inför en explosiv hälso- och hygiensituation som hade riskerat att förvärras om man inte hade tagit beslutet att stänga ön för besökare.

Sedan lördagsmorgonen fick enbart bofasta Capribor stiga iland på ön. På stora delar av ön var vattenförsörjningen intakt men det var oklart hur länge vattnet skulle räcka till fram tills problemet löstes under kvällen.

Vattenledning brast

Det var i torsdags som en vattenledning på fastlandet nära Castellammare di Stabia brast. Till följd av den stora läckan bildades en luftbubbla som blockerade vattnet. Vattenledningen, som byggdes på 1980-talet, förser både Sorrentohalvön och Capri med färskvatten, skriver italienska public service-bolaget RAI.

Vattenledningen har nu lagats och problemet är löst.

På videor som spreds i sociala medier gick det att se hur vatten forsade från olycksplatsen. Närliggande hus evakuerades och ett 40-tal personer fick fly stranden i Pozzano i närheten.

– Det såg ut som en tsunami, berättar ett vittne för RAI.

Totalt var sex kommuner drabbade: Vico Equense, Piano di Sorrento, Sant'Agnello, Sorrento, Massa Lubrense och Capri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.