Caracas borgmästare gripen

Publicerad

Nästan på dagen ett år efter att Venezuelas oppositionsledare Leopoldo López fängslats av regimen är det dags igen. På torsdagen greps huvudstaden Caracas borgmästare, oppositionsveteranen Antonio Ledezma av landets säkerhetspolis. Han anklagas för kuppförsök.

Den 59-årige Ledezma sände själv ut ett meddelande på Twitter att polisen var på väg för att gripa honom. Kort därpå var poliser på plats utanför borgmästarkontoret och sköt skott i luften för att skingra den lilla folkmassa som hunnit samlas.

”Herr Ledezma, som i dag greps på order av åklagare kommer att ställas till svars i vårt rättssystem för brott begångna gentemot fred och säkerhet samt mot landets konstitution”, hette det i ett uttalande efter gripandet från president Nicolas Maduro.

Förra veckan hävdade Maduro att flygofficerare i landets försvar konspirerat för att kuppa honom från makten, och nu kopplar han den gripne borgmästaren till det påstådda kuppförsöket, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Maduro är den planerade kuppen dessutom finansierad av USA och ”iscensatt från Washington”.

Nästan direkt därpå kom svaret från USA där UD-talespersonen Jen Psaki avvisade president Maduros påstående.

–  Anklagelserna från Venezuelas regering om att USA skulle vara inblandat i konspirering och destabilisering är grundlösa och felaktiga.

Sitter i militärfängelse

Ledezma har länge varit en nagel i ögat på Venezuelas vänsterregim. Förre presidenten Hugo Chavez avskydde honom och sittande presidenten Nicolas Maduro har kallat Antonio Ledezma för ”vampyren” och har anklagat honom för att vara en av dem som låg bakom förra årets regeringskritiska protester, som ledde till att minst 43 människor miste livet.

Den 18 februari förra året greps den nu 43-årige Leopoldo López, anklagad för att orsakat våldsamheter vid en regeringskritisk protest. Han hålls fängslad i ett militärfängelse i utkanten av Caracas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.