SVT:s reporter Carina Bergfeldt. Foto: SVT

Carina Bergfeldt: Donald Trump blev väldigt berörd av de bilder han såg från gasattacken

Uppdaterad
Publicerad

USA har genomfört en missilattack mot en flygbas i Syrien, på direkt order av president Trump.
– Donald Trump ska ha blivit väldigt berörd av de bilder han såg tidigare i veckan när över 20 barn dödades i en gasattack, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Varför väljer Donald Trump att göra detta i det här läget?

– President Donald Trump sa i ett tal i natt, amerikansk tid, att det inte får finnas några tvivel om att Syrien faktiskt bombade med nervgas. Han sa också att så länge som USA står för rättvisa så kommer det goda att segra i slutet. Uppgifter gör gällande att Donald Trump ska ha blivit väldigt berörd av de bilder han såg tidigare i veckan när över 20 barn dödades i en gasattack.

LÄS MER: SVT Nyheter sänder live efter missilattacken – följ sändningen här

– Han gick då till sina närmaste män, bland andra utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis, och bad om förslag på hur man skulle agera. Då ska man till slut ha valt detta. Rex Tillerson säger att man inte ska se detta som ett tecken på att man nu kommer att fortsätta att agera militärt, utan att ska ses som början på en politisk process.

Attacken verkar ha beordrats utan ett formellt godkännande av kongressen?

– Det är korrekt, Donald Trump har inte sökt ett godkännande av kongressen. Det var ju det Obama gjorde 2013, när han ville attackera Syrien. Då fick Obama inte med sig kongressen. Den gången uppmanade Donald Trump via sociala medier Obama att absolut gå via kongressen och alltså inte agera själv.

LÄS MER: Abdul överlevde giftgasen: ”Kunde inte styra mina ben”

– Nu väljer alltså Trump att göra det motsatta när han själv är president. Det administrationen har gjort i natt är att man har meddelat utvalda senatorer och några kongressledamöter vad som skulle hända. Men man har inte sökt deras stöd. Detsamma gäller för ett par utvalda allierade länder, där man alltså har informerat men inte bett om godkännande.

Vet du om Trump har haft kontakt med Ryssland inför den här missilattacken?

– Den nationella säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster har meddelat att den här attacken till 100 procent är USA:s beslut. Han har sagt att man inte har gått via de officiella kanalerna till Moskva för att berätta om den här attacken. Däremot ska man väldig kort inför attacken ha förvarnat de ryska trupper som finns på marken i Syrien. Detta för att undvika att ryska soldater skulle skadas.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien (starka bilder)

Hur har reaktionerna på missilattacken varit i USA?

– En stor diskussion är om det som Trump gjorde var lagligt eller inte. Presidenten ska söka godkännande av kongressen innan han går till sådana här attacken, såvida inte USA självt är under attack, vilket ju inte var fallet nu. Olika politiker tolkar detta på olika sätt. De två republikanska senatorerna Lindsey Graham och John McCain, som ofta varit kritiska mot Donald Trump, kom med ett gemensamt uttalande i natt där de hyllade presidenten. De sa att det här är en signal att USA inte står stilla vid sidan om och tiger när Syrien skadar oskyldiga.

– Däremot ska Rand Paul, som också är republikan, ha sagt att även om det som Syrien gjort är fruktansvärt så har Trump inte kongressens godkännande och därför borde han inte ha attackerat.

– Den demokratiska kongressledamoten Ted Lieu kallar detta beslut både farligt och olagligt.

Vad kan man säga om USA:s och Rysslands relationer innan denna attack skedde?

– En sak som debatteras flitigt här i USA är det som skedde 2013. Även då skedde en stridsgasattack i Syrien, och då var president Barack Obama och USA väldigt nära att anfalla. Men då gick Ryssland in och gjorde en överenskommelse med världssamfundet om att man skulle se till att det inte skulle finnas några stridsgaser i Syrien. Därigenom skulle det inte kunna ske några fler gasattacker. Det man pratar om nu är att Ryssland antingen var släpphänta eller att de aktivt lät syrierna fortsätta att ha de här vapnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet