Carl Bildt om Bosnien-Hercegovina: Ingen risk för krig

Publicerad

Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, anser inte att omvärlden borde gripa in för att lugna ner läget i Bosnien-Hercegovina – tvärtom. Han ser ingen risk för väpnad konflikt.

– Man ska vara skeptisk mot den uppskruvade retoriken, säger Carl Bildt till SVT Nyheter.

Under Balkankriget på 90-talet var Carl Bildt diplomatiskt sändebud i Bosnen-Hercegovina, där han deltog i arbetet för att få ett stopp på konflikten.

Idag har de etniska spänningar i landet blossat upp på nytt. En del oroas för risken för ett nytt krig, men risken för en väpnad konflikt är enligt Carl Bildt inte ett troligt scenario.

Läs mer: Oron i Bosnien och Hercegovina trappas upp

Den höga tonläget handlar mycket om att det snart är val, enligt honom.

– De nationalistiska partierna förlorade en hel del i kommunalvalen förra året och nu vill de mobilisera. Då slår man på den nationalistiska trumman, säger Carl Bildt.

– Man ska vara skeptisk mot den uppskruvade retoriken. Det anmärkningsvärda med Bosnien, trots alla motsättningar efter kriget, är att det inte blivit något våld. Men det är en djup politisk kris, det är ingen tvekan om det.

”Måste komma överens”

Hur ska det här lösa sig?

– Det vet jag inte. Men förr eller senare måste de bosniska partierna komma överens om hur de ska leva tillsammans. Det är deras land. Vi, omvärlden, EU eller USA, kan inte försöka diktera för bosnierna om vad de ska göra.

En del vill att EU gör mer, vad tycker du?

– Vi har finansierat i stort sett hela återuppbyggandet av landet efter kriget och har en mycket konkret plan för hur de ska närma sig EU, 14 punkter, men det förutsätter att politikerna genomför det som krävs för att starta medlemskapsförhandlingar. Det har de ännu inte riktigt gjort.

– Jag tycker det internationella samfundet har en aktiv roll, ibland tycker jag nästan den är för aktiv. Det finns en risk att det skapar en känsla hos de bosniska politikerna att de inte behöver göra någonting själva, utan bara kan vänta på att EU eller USA ska lösa deras problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.