Carles Puigdemont i ett tv-sänt tal i Girona på lördagen.

Carles Puigdemont motsätter sig övertagandet av Katalonien

Uppdaterad
Publicerad
Efter att den spanska centralregeringen tog över styret för Katalonien menar både den förra presidenten Puigdemont och lokala invånaren Angel Sala att fredliga demonstrationer är bäst i nuläget.
– Vårt enda vapen är att hålla oss lugna och visa tålmodighet medan vi inväntar vad som kommer att ske. Det är det som är det katalanska folkets kraft, vi är ett fredligt folk, säger Sala till AP.

Kort efter att Katalonien utropat självständighet på fredagen beslutade den spanska centralregeringen, med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen, att ta över styret av regionen. Regeringen får sparken tillsammans med den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadras polischef, uppger TT.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont uppmanade sina anhängare i självständighetsrörelsen att ”behålla momentum” på ett fredligt vis. Åklagare har meddelat att man nästa vecka kommer att lämna in åtal mot honom för upproriskhet.

”Vi är ett fredligt folk”

Den lokala invånaren Angel Sala håller med sin förre president om att tålmodighet är det bästa sättet.

– Vårt enda vapen är att hålla oss lugna och visa tålmodighet medan vi inväntar vad som kommer att ske härnäst. Det är det som är det katalanska folkets kraft, vi är ett fredligt folk. Vi vill bara kunna uttrycka våra åsikter utan att de bestraffas utifrån, säger den lokala invånaren Angel Sala till AP.

Kallade till presskonferens

På lördagseftermiddagen sa Carles Puigdemont, i ett tv-sänt tal att ”vi kommer att fortsätta att arbeta för att bygga ett fritt land”, det skriver Reuters och AP.

– Det är mycket tydligt att det bästa sättet att försvara vinsterna som vi gjort fram till nu är genom demokratiskt motstånd mot tillämpningen av artikel 155, säger Carles Puigdemont enligt Reuters.

Artikel 155 i Spaniens grundlag ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Första gången som artikel 155 aktiveras

Visa

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre.

Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet