Raúl Castro Foto: TT

Castro ser lång och svår kamp

Uppdaterad
Publicerad
I ett tal till det kubanska parlamentet uttryckte president Raúl Castro sin glädje över islossningen i relationerna med USA. Samtidigt sade han att landet står inför en ”lång och svår kamp” innan USA lyfter sitt handelsembargo.

Den kubanske ledaren, som tog över presidentämbetet efter sin bror Fidel 2008, prisade att ett stort ”hinder” i relationerna mellan USA och Kuba nu försvunnit.

-Vi upprepar vår vilja till respektfull dialog gällande våra meningsskiljaktigheter, sade Raúl Castro i ett tal på lördagen, enligt AFP.

Han sträcker samtidigt ut en hand till den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS. Raul Castro sade att landet planerar att delta organisationens möte i Panama i april.

Det var i onsdags som USA:s president Barack Obama offentliggjorde att de diplomatiska relationerna med Kuba ska återupptas, efter 50 år av isolering. Men steget till att lyfta handelssanktionerna mot landet är emellertid långt – ett sådant beslut måste först passera kongressen där Republikanerna har majoritet.

Flera republikaner har uttryckt sitt motstånd mot en sådan förändring av landets politik gentemot Kuba, bland dem Floridasenatorn Marco Rubio – själv med kubansk påbrå – som lovat att embargot aldrig ska lyftas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer