Cat och Shelby är två av runt hundra tusen unga hemlösa i Storbritannien. Se hur de bor i klippet. Foto: SVT

Cat och Shelby – två unga hemlösa i Storbritannien

Publicerad

Cat och Shelby, 19 och 18 år, är unga och hemlösa i Manchester. De träffades på en fest, blev vänner och hjälper nu varandra. Se hur de bor i klippet ovan.

I dokumentären “Ung och hemlös” följer BBC:s Stacey Dooley några av alla unga hemlösa i Storbritannien, medan de kämpar med att få rätsida på tillvaron. Cat och Shelby är två av dem.  

– Det är bra att ha vänner som hemlös. Man får samhörighet, en familj. En hemgjord familj, säger Shelby. 

Förra året uppskattades ungefär 100 000 ungdomar vara hemlösa eller riskera att bli hemlösa i Storbritannien. Men det kan röra sig om ännu fler.  

Lever i dold hemlöshet 

Cat och Shelby soffsurfar, bor hos vänner eller försöker klara sig på egen hand. De lever i vad som kallas “dold hemlöshet” och hamnar därför inte i systemet. 

Det har funnits nätter då de inte har haft något annat alternativ än gatorna, men då vandrar de hellre runt.  

– Folk stjäl av en om man sover, säger Cat. 

– Alla stjäl av varandra. Var och en får klara sig själv här. Det är inte alls bra, det är farligt, fyller Shelby i. 

Provade stödboende

Cat var övertygad om att stödboenden är värre än att bo på gatan – ända tills hon provade att bo på ett.  

– Om jag hade känt till sådana här ställen tidigare hade jag bett om hjälp för länge sedan, inte undvikit systemet, säger hon.  

I dokumentären “Ung och hemlös” följer Stacey Dooley fyra av Storbritanniens hemlösa ungdomar under nio månader. Se hela dokumentären på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.