Den mörka röken ligger tung över många städer. Catherine Towa berättar att det var svårt att andas och att hon tog skydd inomhus när det var som värst under hennes vistelse i Jakutsk. Foto: Privat

Catherine tog skydd från den giftiga röken i Sibirien

Publicerad

De omfattande bränderna i nordöstra Sibirien fortsätter att rasa. Tung rök täcker nu över 50 städer i området.
– Röken gör det svårt att andas, säger Catherine Towa, som nyligen kom hem till Sverige efter besök hos släktingar i området.

Sommarens skogsbränder i Rysslands största delrepublik Sacha, det nya namnet på Jakutien, beskrivs som de kanske värsta i modern tid.

– Städerna är omringade av rök som gör det svårt att andas, berättar Catherine Towa, som för en vecka sedan kom hem från ett besök hos släktingar i delrepublikens huvudstad Jakutsk, sju timmars flygresa från Moskva.

Varmt väder väntar

Sedan Catherine Towa kom tillbaka har bränderna blivit ännu fler och större. I början av den här veckan brann enligt nyhetssajten Euronews totalt cirka 1,9 miljoner hektar skog i Ryssland – ett område större än hela den amerikanska delstaten Connecticut.

Tusentals brandmän och många frivilliga deltar i släckningsarbetet, men omfattningen är så stor att över hälften av bränderna inte bekämpas alls. De närmaste tio dagarna ser det ut att bli över 30 grader varmt i området under flera dagar, och inget regn väntas.

Tog skydd från giftiga röken

Catherine Towa tog skydd inomhus när röken blev som mest påfrestande under den månad som hon var i Jakutsk. Mätningar visade på höga halter av föroreningar i luften. Värdena för gifter i luften är just nu minst 1,7-3 gånger högre än tillåtet och enligt tidningen Novaja Gazeta 15–30 gånger så höga på en del håll, skriver TT.

– Det gjorde ont i ögonen och håret luktade rök. Framförallt äldre och personer med astma får stora problem att andas. Jag känner sorg när jag följer bränderna och tänker på hur mina släktingar har det. De lever redan under extrema förhållanden med permafrost med minus 55 grader på vintrarna och extrem värme på somrarna, säger Catherine Towa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.