Centerledaren Juha Sipilä. Foto: TT

Centern ser ut att vinna valet i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vinner riksdagsvalet i Finland stort. Resultatet betyder att Centerledaren Juha Sipilä blir Finlands nya statsminister.

Centerledaren Juha Sipilä har äntligen ropat ut sig som segrare. Men han väntade länge, över 80 procent av rösterna var räknade, innan han försiktigt jublade över vinsten.

– Vi vann nog valet, sade Centerledaren Sipilä kort till partifolket

Om regeringsbildning sa han så här:

– Det är förtroendet och valprogrammet som avgör hur vi diskuterar om regeringsplatser – den numerära ordningen kommer sist, säger Sipilä och syftar till att placeringarna inte automatiskt ger en regeringsplats.

Socialdemokraterna och Samlingspartiet jämna

Bakom Centerpartiet slåss Sannfinländarna, Socialdemokraterna och Samlingspartiet.

Ännu är det för tidigt att säga hur den kommande regeringen ser ut. Jan Sundberg, professor i statsvetenskap på Helsingfors universitet poängeterar att Centerledaren Juha Sipilä har dock i förväg sagt att de numerära placeringar inte har en avgörande roll för regeringsplatser.  

– Det enda numerära som spelar roll är att ett parti får stafettpinnen att bilda regering, påpekar Jan Sundberg.

Små partier får mindre utrymme

De gröna går framåt i riksdagsvalet och får anses vara vinnare med sina fem nya mandater. De gröna och Centern kommer dock inte så bra överens och därmed kan dörren till regering vara stängd för deras del. Även de andra småpartierna som Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna kan få mindre maktmöjligheter.

– Sipilä har talat om att skära ner ministerantalet från nuvarande sjutton till tolv. Om det blir så, får inte de små partier lika lätt plats i regeringen, säger Sundberg.

Valresultat

Mandatfördelning:

Centern: 49 mandat

Sannfinländarna: 38 mandat

Samlingspartiet: 37 mandat

Socialdemokraterna: 34 mandat

De gröna: 15 mandat

Vänsterförbundet: 12 mandat

Svenska Folkpartiet: 9 mandat

Kristdemokraterna: 5 mandat

Övriga: 1 mandat

Källa: Yle.fi, när 100 procent av rösterna är räknade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.