Foto: TT

Chokladbrist hotar världen

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på choklad rusar. Kakao-odlarna klarar inte att hålla jämna steg med ökningen – och priserna stiger.
Nu varnar ledande godistillverkare: världen riskerar att drabbas av svår chokladbrist.

Världens största chokladtillverkare, amerikanska Mars Inc och schweiziska Barry Callebaut, hävdar att vi kan vara på väg mot en chokladkatastrof, skriver Washington Post på nätet.

Äter mer än produktionen

Förra året tärde jordens alla gottegrisar på kakaoförråden. Vi satte i oss omkring 70.000 ton mer kakao än vad som producerades. Och det här är en accelererande utveckling. De två chokladjättarna spår att underskottet år 2020 ska växa till motsvarande en miljon ton för att sedan fördubblas till år 2030.

I verkligheten betyder underskottet att priserna stiger. De senaste åren har världsmarknadspriset på kakao stigit rejält och effekten har börjat märkas även på våra inhemska chokladbitar. Cloettas informationschef Jacob Broberg säger att man i år höjt priserna på sina produkter med mellan 5 och 8 procent.

Minskade skördar

Dåliga väderförutsättningar och svampangrepp har minskat skördarna i år. Men på sikt är det ökad efterfrågan som driver priserna. Den kinesiska befolkningens chokladaptit växer snabbt och vi äter allt mer mörk choklad som innehåller större andel kakao.

  • Kakaoträdet har sitt ursprung i Amazonas. Numera växer det i stora delar av världen i anslutning ekvatorn.
  • Kakaobönor tros ha använts i åtminstone 2.500 år och odlats i Mellanamerika sedan 600-talet.
  • Aztekerna trodde att kakaon var en gåva från gudarna och Carl von Linné gav också kakaoträdet namnet Theobroma Cacao som betyder ”gudarnas föda”.
  • Spanjorerna tog chokladen till Europa på 1500-talet och kakaon användes, som i Sydamerika, i dryck.
  • I början av 1800-talet upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.
  • Sveriges första chokladfabrik grundades av bröderna Cloetta i slutet av 1800-talet och 1916 grundades Marabou AB.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer