Här i Kina bär alla mask. Många har skyddsglasögon, i brist på det famlar sig en del fram med sol- eller läsglasögon på, skriver Ulrika Bergsten. Foto: ROMAN PILIPEY/TT

Krönika: ”Civil lydnad – ansiktsmask eller inte, det är frågan?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Sätt på dig ansiktsmasken”, påminner min kinesiska kollega innan jag lämnar kontoret. En välment uppmaning, helt i linje med det budskap som oavbrutet trummas ut i Kina. Ett budskap som emellanåt väcker irritation hos mig, en kritisk journalist som – om sanningen ska fram – har lite svårt att ta order från folk.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Kanske är det pressen på oss utlänningar, långt ifrån det vi uppfattar som tryggheten i hemlandet där informationen till medborgarna är rationell och nedtonad, som gör att jag har lust att tjafsa emot. Att återigen ta upp diskussionen om ansiktsmasken verkligen spelar så stor roll. Det är inget vi får höra från västerländska experter. 

Här i Kina bär alla mask. Många har skyddsglasögon, i brist på det famlar sig en del fram med sol- eller läsglasögon på. En del bär ansiktsvisir av mer eller mindre improviserade slag. Min kinesiska kollega påminner mig om hur det brukar låta på stan när kineser enligt sina vanor rensar luftvägar, harklar sig och spottar.

Coronapandemin

Hon säger att synen på luftburen smitta inte liknat den i väst tidigare. Nu visar maskerna att vi vidtar åtgärder och respekterar våra medmänniskor.  

– Dessutom, lägger hon till. Man vet ju aldrig om man stöter på någon som smittar utan att veta om det. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Det är budskapet som trummas ut i hela Kina: Ta inga risker! Propagandan handlar om allt ifrån hjältemodiga sjuksköterskor och läkare i virusets epicenter i Wuhan till instruktioner om hygien och smittspridning.

De syns överallt: i TV, i skärmar på stan, i tunnelbanan och i hissar. Små tecknade filmer med Mangaliknande figurer instruerar om vikten av att tvätta händerna, att inte röra handtag utan handskar och att trycka på hissknappar med en penna. I hissarna har man också klistrat upp små rutor på golvet som markerar var man ska stå för att inte komma för nära varandra.

Fick rapportera kroppstemperatur

Vårt bostadsområde har engagerat de lokala kommunistpartiet för att kontrollera kroppstemperatur och identiteten på dem som går in i området. När vi kom tillbaka från en resa för tre veckor sedan fick vi rapportera vår kroppstemperatur till myndigheterna två gånger per dag de första 14 dagarna. På en del ställen får bara en familjemedlem lämna huset per dag.

Kina är ett förmyndarsamhälle där man instruerar sina medborgare och förväntar sig att de ska följa instruktionerna till punkt och pricka, vilket de flesta också gör. Och den totala inboxningen av medborgarna tycks ha haft effekt.

Få nya fall utanför det hårt drabbade Wuhanområdet har inrapporterats de senaste dagarna. En av landets ledande virusexperter sa igår att utbrottet lär vara under kontroll i slutet av april. Han sa att vi har det kinesiska civilsamhällets insatser att tacka för det. Slutet av april, tänker jag. Då är det varmt här. Då kanske jag kan ta av mig ansiktsmasken. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet