En rad anklagelser förföljer Clinton. Foto: TT

Clinton är hatad – här är fem anledningar

Uppdaterad
Publicerad

Hon är fullblodspolitikern som i ett helt liv slagits för att leda USA. Men anklagelserna mot henne haglar. Vilka är allvarliga misstag och vad är uppblåsta snedsprång? Statsvetaren Jan Hallenberg guidar i fem punkter.

Mejl-skandalen

hrod17@clintonemail.com.

Friktion

Så ser världens kanske mest utskämda mejladress ut. Adressen användes av Clinton under hennes år som utrikesminister, inte bara privat utan även för att skicka hemligstämplad e-post som borde skickats via utrikesdepartementets server.

– Det här är det av Clintons misstag som är mest allvarligt, det är ett grundläggande fel att ha ett eget mailsystem, säger Jan Hallenberg, senior statsvetare vid Försvarshögskolan.

FBI har utrett hanteringen av mejlen i flera omgångar men har konstaterat att det inte finns någon grund för att åtala Clinton.

FBI-chefen James Comey har dock kallat hanteringen ”extremt omdömeslös”.

Clinton foundation

Familjens stiftelse har blivit besvärlig för Clinton. Hon anklagas för att under åren som utrikesminister ha gett särskilda fördelar till de länder, företag och privatpersoner som tidigare hade donerat pengar till stiftelsen.

– Återigen har inget brott har visats begånget men här borde hon verkligen ha tänkt sig för, säger Jan Hallenberg.

Dubbelspelandet

Clinton har anklagats för att inte stå fast vid sina synpunkter. Inte minst av ärkerivalen Trump. Och läckt e-post från Clintons kampanj som Wikileaks publicerat har knappast gjort saken bättre.

Mejlen innehöll bland annat utdrag ur anföranden som Clinton har hållit inför Wall Street-direktörer där hon framstår som att hon är för frihandelsavtal – medan hon i offentliga framträdanden sagt tvärtom.

– Det är ett visst mått av hyckleri. När det gäller frihandel så har hon stöttat flera. Men nu hävdar hon att det inte är så positivt som hon trodde.

Men att byta åsikt kan också tyda på lyhördhet, menar Hallenberg.

– Sådan är politiken, man måste lyssna på de politiska vindarna och just nu blåser de väldigt hårt mot ett frihandelsavtal.

Benghazi

Attacken mot USA:s konsulat i Benghazi 2012 har förföljt Clinton. Fyra personer dödades, däribland USA:s ambassadör. Clinton, som var utrikesminister, anklagas för att ha ignorerat en rad varningar om att man behövde bättre säkerhet på konsulatet.

Men just på den här punkten tycker Jan Hallenberg att anklagelserna mot Hillary Clinton är orimliga.

– Det var en olycka som inte utrikesministern personligen kan lastas för, världen ser inte ut så. Vad skulle hon gjort? Stått där personligen med en k-pist?

Hennes kön

Clinton är kvinna. Och det har ingen tidigare varit på det jobb hon söker. Här har vi den viktigaste förklaringen till hatet mot henne, menar Jan Hallenberg.

Det sägs att hon är så ambitiös att hon är olämplig, det blir ju orimligt, såklart att alla som har nått så långt är ambitiösa.

Resonemanget visar tydligt att måttstocken för kvinnor och män är olika, menar Hallenberg.

– Jag har bevakat amerikansk politik i 40 år och jag har aldrig hört någon säga att en man skulle vara för ambitiös.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar oss på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier. Just nu fokuserar vi på presidentvalet i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet