Presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Foto: TT

Clinton starkast i tittarundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton vann med råge den första presidentvalsdebatten, enligt tittarna i en mätning från CNN/ORC. 62 procent ansåg att Hillary Clinton klarade sig bäst, jämfört med 27 procent för Donald Trump.

Enligt tittarna var Hillary Clinton bättre på att uttrycka sina åsikter och hade en bättre förståelse för de sakfrågor som debatterades. Störst förtroende fick hon inom utrikespolitiken, som 62 procent tror att hon skulle klara bättre, jämfört med 35 procent för Trump, rapporterar CNN.

Gapet minskade något, 53 procent mot 43 procent, när det handlade om vilken kandidat som skulle vara bäst på att hantera terrorism.

Nästan samma förtroende kring ekonomin

Allra minst är gapet mellan kandidaterna i frågan om vem som är bäst lämpad att sköta USA:s ekonomi. 51 procent tror på att Clinton skulle hantera den bättre mot 47 procent för Trump.

Hillary Clinton vann även på det område som brukar anses som hennes svagaste, vem som framstår som mest ärlig och pålitlig. 53 procent ansåg att Hillary Clinton gav det mest uppriktiga intrycket, jämfört med 40 procent för Trump.

Män uppskattade attackerna mer

Däremot vann Donald Trump kampen om vilken kandidat som lade mest tid på att attackera sin motståndare. Trumps attacker på Clinton uppfattades olika av män och kvinnor, visar mätningen. 58 procent av de manliga tittarna ansåg att attackerna var berättigade, jämfört med 44 procent av de kvinnliga tittarna. Det fanns ingen skillnad på hur män och kvinnor uppfattade Clintons attacker på Trump.

Tittarna i mätningen fick också frågan om de trodde att Trump överhuvudtaget var förmögen att klara av jobbet som president. Mer än hälften, 55 procent, trodde inte det.  

521 registrerade väljare som tittade på debatten intervjuades per telefon. Väljarna valdes ut eftersom de i en slumpmässig undersökning några dagar tidigare berättat att de planerade att se debatten.

Källa: CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet