Efter att ha vunnit i Iowa har Hillary Clinton mött svårt motstånd från Vermont-senatorn Bernie Sanders. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Knapp seger för Hillary Clinton i natt

Hillary Clinton tog hem segern i Nevada framför Bernie Sanders i kampen om att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet.

Efter att ha vunnit i Iowa har Hillary Clinton mött svårt motstånd från Vermont-senatorn Bernie Sanders. Och efter förlusten i New Hampshire hade lördagens nomineringsmöte i Nevada på förhand målats upp som ett viktigt test för den tidigare utrikesministern. Ett test som slutade lyckligt – men Clintons seger var knapp.

Jämnt lopp

Hon hade 52,6 procent av väljarnas stöd medan Bernie Sanders låg på 47,4 procent, när omkring 90 procent räknats, rapporterar The New York Times.

Clinton tackade sina väljare i ett tal efter segerbeskedet.

– Några kan ha tvekat, men vi själva tvekade aldrig. Det här är er kampanj, sade Clinton sina jublande supportrar i Las Vegas.

Sanders positiv trots nederlaget

Trots att Bernie Sanders fick se sig besegrad uttryckte han sig positivt på Twitter.

”Jag är väldigt stolt över vår kampanj. För fem veckor sedan låg vi 25 procentenheter efter men till slut blev det ett väldigt jämnt val”, skriver han.

Nevada är den andra delstaten som Clinton vinner efter att tidigare ha stått som segrare i Iowa. Nu blir nästa stop för Clinton och Sanders South Carolina där demokraterna har sitt primärval nästa lördag.

Fakta: Nevada

Visa

Öken- och bergsdelstaten Nevada ligger i västra USA. Den gränsar till Utah i öster, Arizona i sydost, Kalifornien i väster samt Oregon och Idaho i norr.

Huvudstaden heter Carson City, största stad är Las Vegas, känt för sina många hotell och kasinon. Nevada kallas också Silver-staten och dess motto lyder ”Allt för vårt land”.

Har omkring 2,8 miljoner invånare, varav 28 procent spansktalande och 9 procent svarta.

De första européer som kom till området var spanska missionärer på 1700-talet. Nevada tillföll USA efter kriget mot Mexiko 1848 och blev en delstat 1864.

Källor: US Census Bureau, NE.se med flera

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet