Till vänster: James Comey när han vittnade i kongressen i juni förra året: Hilary Clinton när hon vittnar inför kongressen den 6 april 2017 om användningen av privata epostserver som hon använde sig av under sin tid som utrikesminister. Foto: Mary Altaffer/AP och Andrew Harnik/AP

Tidigare FBI-chefen följde inte rutinerna i Clinton-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den sparkade FBI-chefen James Comey avvek från rutinerna när Hillary Clintons e-postserver utreddes, det konstateras i en rapport. Comey gjorde enligt rapporten en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet.

Det var under sin tid som utrikesminister som Hillary Clinton använde en privat och obehörig server för att lagra e-post, något som hon kritiserades hårt för.

Det amerikanska justitiedepartementets interna granskningsorgan presenterade under torsdagskvällen svensk tid en rapport om hur topptjänstemän inom den amerikanska federala polisen FBI hanterade utredningen av Hillary Clintons privata e-postserver.

Utredningen har främst fokuserat på om den sparkade FBI-chefen James Comeys uttalanden och om byråns granskningar varit rätt avvägda.

Kritiseras för presskonferens

Internutredaren Michael Horowitz menar att James Comey inte följde FBI:s och justitiedepartementets rutiner under utredningen.

James Comey höll bland annat en presskonferens i juli 2016, några månader innan presidentvalet, där han visserligen slog fast att FBI inte skulle ta frågan om Clintons e-post vidare till åklagare, men kallade henne samtidigt för ”extremt vårdslös”.

Utredningen pekar på att Comey då inkräktade på den förra justitieministern Loretta Lynchs auktoritet när han förklarade att Clinton inte skulle åtalas för hennes agerande.

Skadat bilden av att FBI

Bara några dagar innan presidentvalet den 8 november 2016 meddelar FBI-chefen James Comey att nya mejl uppdagats och att utredningen av Clinton återupptas.

Enligt rapporten finns det inget som pekar på att Comey varit partisk eller försökt påverka presidentvalet 2016. Men hans agerande har ändå skadat bilden av att FBI och justitiedepartementet är opartiska.

Men rapporten är mycket kritisk mot två FBI-anställda, Peter Strzok och Lisa Page, som deltog i utredningen av Clintons e-posthantering. De skickade en mängd sms till varandra där de var kritiska mot Donald Trump då han kandiderade till president. Enligt rapporten har de kastat en skugga över FBI.

Justitiedepartementets granskare har också tittat på om anställda inom FBI läckt information om utredningar och e-post som rör Bill Clintons välgörenhetsorganisation, detta i syfte att hjälpa Trumps presidentkampanj.

Comey skriver på Twitter att slutsatserna i rapporten är rimliga, men att han inte delar alla av dem.

Clinton: ”Utredningen kostade mig valet”

I en av sina första intervjuer efter valet 2016 förra hösten talar Hillary Clinton ut om vad hon tror ledde till förlusten.

– Jag var på väg att vinna fram till att (FBI-chefen) Comey och ryska Wikileaks gick samman för att skapa misstro hos dem som stödde mig, säger Clinton under en intervju med CNN-journalisten Christiane Amanpour.

I maj 2017 sparkade Donald Trump FBI-chefen James Comey. Den officiella förklaring är att det är på grund av hur Comey hanterat utredningen av Hillary Clintons mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.