• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

CNN: Amerikanska nyhetsreportrar utsatta för ryska hackerangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid New York Times och flera andra amerikanska nyhetsmedier ska ha utsatts för fler hackerangrepp, rapporterar CNN. Rysk underrättelsetjänst misstänks ligga bakom attackerna, som ska ha utförts i syfte att komma över känslig politisk information om USA.

En grupp hackare har utfört flera riktade cyberattacker mot reportrar på flera amerikanska nyhetsmedier, bland dem tidningen New York Times, rapporterar CNN.

Enligt amerikanska myndigheter som underrättats om händelserna misstänks attackerna komma från Ryssland och vara sanktionerade av den ryska underrättelsetjänsten.

Tidningen vill inte kommentera

Angreppen utreds av bland annat den federala polisen FBI, som för närvarande inte vill kommentera utredningen. Inte heller New York Times vill bekräfta något angrepp.

– Liksom de flesta nyhetsorganisationer är vi vaksamma mot alla försök att hacka sig i våra system, säger tidningens talesperson Eileen Murphy till CNN, och avböjer att kommentera specifika händelser.

Uppges vilja komma åt hela politiska systemet

Enligt CNN ska utredarna ha riktat in sig på det ryska spåret, och man ser de nya angreppen som de senaste i en serie attacker riktade mot amerikanska medier, tankesmedjor och det politiska partiet Demokraterna.

Syftet ska, enligt utredarna, vara att komma över uppgifter inifrån USA:s politiska system. Mediehusen och dess anställda blir måltavlor då de kan ha listor på kontakter in i landets politiska maktsfär, liksom opublicerade och ibland hemligstämplade politiska dokument.

Källor till CNN uppger att New York Times har anlitat privata nätsäkerhetsutredare som samarbetar med federala utredare.

Tidigare misstankar mot Ryssland

Det är inte första gången hackerangrepp med påstådd rysk inblandning seglar upp på agendan i USA. Inför Demokraternas partikonvent i slutet av juli släppte Wikileaks en lång rad mejl inifrån partiets styrande organ DNC. USA:s underrättelsetjänst uppgav då att det fanns starka tecken på att Ryssland varit inblandad i att komma åt mejlsystemet.

Hillary Clinton, Demokraternas presidentkandidat, och hennes stab har anklagat Ryssland för att genom sin hackning blanda sig i presidentvalet i USA i syfte att få Republikanernas kandidat Donald Trump vald till nästa president i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet