Programledaren Reza Aslan sparkas av CNN Foto: AP/TT

CNN-profil sparkas efter Trumpkommentarer

Uppdaterad
Publicerad

CNN väljer att avsluta samarbetet med Reza Aslan, den iransk-amerikanske religionshistoriker och programledare som i två år lett religionsprogrammet ”Believer” på CNN. Bakgrunden är de aggressiva tweets som Aslan riktat mot president Donald Trump.

”Denne skithög är inte bara en skam för USA och en fläck på presidentämbetet. Han är en skam för mänskligheten”, skrev Aslan i en numera borttagen tweet den 3 juni, enligt New York Times. Dagen därpå bad han om ursäkt för det ordvalet.

”Presidenten är en jättebebis som måste ignoreras i kristider”, fortsatte han samma dag i en tweet som vid denna artikels publicering fortfarande står att läsa.

LÄS MER: TV: Se dusten mellan Trump och CNN-reporter

Tweetade om inreseförbudet

Den första tweeten var en respons till Trumps tweet om London Bridge-terrordådet, där presidenten passade på att förorda det föreslagna inreseförbudet för medborgare i flera muslimska majoritetsländer:

”Vi måste vara smarta, vaksamma och tuffa. Domstolarna måste ge oss våra rättigheter tillbaka. Vi behöver inreseförbudet som en extra nivå av säkerhet!”

Foto: Twitter

LÄS MER: Trump till angrepp mot Londons borgmästare

Besviken men förstående

I går meddelade CNN via en talesperson att de väljer att inte gå vidare med ”Believer”. I ett uttalande på Twitter uttryckte Aslan besvikelse, men även förståelse, över beslutet.

”Självklart är jag mycket missnöjd med beslutet […] men i dessa politiskt laddade tider har det nationella samtalsklimatet blivit komplicerat, och jag förstår att CNN måste skydda sitt varumärke som en opartisk nyhetsförmedlare. Jag är ingen journalist, jag är en social kommentator och akademiker. Därför håller jag med CNN om att det är bäst att vi går skilda vägar.”

Tidigare har CNN även brutit samarbetet med komikern Kathy Griffin, efter att hon poserat på en bild med en modell av Donald Trumps avhuggna huvud.

LÄS MER: CNN bryter med Kathy Griffin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.