Colin Powell död med covid-19

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare utrikesminister och försvarschef Colin Powell har dött i sviterna av covid-19. Det skriver hans familj i ett inlägg på Facebook.

Colin Powell uppges ha avlidit på måndagsmorgonen, amerikansk tid. Detta efter att han vårdats för covid-19 på Walter Reed National Medical Center i Maryland.

”Vi har förlorat en betydelsefull och kärleksfull make, pappa och en stor amerikan”, skriver Powells familj i ett inlägg på Facebook på måndagen.

Enligt familjen var 84-årige Colin Powell fullt vaccinerad när han avled men hade ett försvagat immunförsvar på grund av att han behandlades för cancer i benmärgen.

Viktig aktör i Irakkriget

Colin Powell var militär och arbetade som Ronald Reagans nationella säkerhetsrådgivare under sent 80-tal. Han utsågs till landets försvarschef under George H W Bush:s tid i Vita Huset. Powell blev bland annat känd som ansvarig för samordningen av USA:s anfall mot Irak 1991.

Han arbetade som George W Bush:s utrikesminister mellan åren 2001 och 2005 och blev därmed USA:s första svarta utrikesminister.

Powell har pekats ut som en viktig aktör inför Irakkriget som inleddes 2003. Det var efter Colin Powells tal i FN, där han påstod att Saddam Hussein gömde kärnvapen i landet, som USA inledde sin invasion av Irak. Uttalandet visade sig senare vara felaktigt.

”Jag ångrar så klart att jag sa det, nu när jag vet att informationen var fel”, sa Powell till CNN:s Larry King 2010.

Inför presidentvalet 2008 valde Powell att öppet stödja Barack Obama. Han stödde honom återigen inför valet 2012. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.