Venezuelanska migranter får hjälp av Röda korset på landsgränsen mellan Venezuela och Colombia. Foto: Schneyder Mendoza/TT

Colombia ger laglig status till venezuelanska migranter

Uppdaterad
Publicerad

De venezuelanska migranter som hittills illegalt befunnit sig i Colombia kommer att få laglig rätt att vistas i landet i tio år. President Iván Duque säger att beslutet underlättar för landets säkerhetstjänst och sjukvårdsinrättningar.

Omkring en miljon människor som illegalt kommit till Colombia från Venezuela kommer att få laglig rätt att vistas i landet, meddelade Colombias president Iván Duque i veckan.

Beskedet ger de venezuelanska migranterna möjlighet att arbeta och få tillgång till sjukvård, inklusive coronavacciner, och skola i landet. Enligt Duque gör beslutet arbetet enklare för colombianska säkerhetstjänsten och landets vårdinrättningar.

Migranternas lagliga status är dock tidsbegränsad och gäller i tio år. De som tar sig till landet de kommande två åren kommer att få samma möjligheter att få tillfälliga uppehållstillstånd.

Venezuela har brottats med ekonomiska svårigheter och matbrist sedan 2014, vilket fått nära fem miljoner människor att lämna landet. Strax under två miljoner tros finnas i Colombia, av vilka hälften är där lagligt. Enligt nyhetsbyrån AP har det blivit allt svårare för venezuelanska migranter att slå sig till ro i andra sydamerikanska länder på grund av en hårdare ton mot dem.

Flera grupper som arbetar för migranternas rättigheter manar nu andra länder i regionen att gå samma väg som Colombia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.