Colombias tidigare president Álvaro Uribe anklagas för mutbrott och bedrägeri. Foto: EPA/TT

Colombias ex-president sätts i husarrest – misstänks för vittnespåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Colombia har beslutat att sätta den tidigare presidenten Álvaro Uribe i husarrest efter anklagelser om att han försökt tysta vittnen i den pågående brottsutredningen mot honom.

Den före detta presidenten utreds sedan tidigare för mutbrott och bedrägeri och nu ska ytterligare en utredning undersöka om han mutat och på andra sätt försökt påverka potentiella vittnen mot honom. Domstolen bedömer att det finns en risk att Uribe skulle kunna förhindra rättvisans gång och har därför fattat ett enhälligt beslut om husarrest.

Beskedet får beröm från flera människorättsorganisationer.

– Domstolen visar att alla, även de mäktigaste, är lika inför lagen, säger José Miguel Vivanco, ordförande i Amerika för Human Rights Watch.

”En stor sorg för min familj”

Uribe förnekar alla anklagelser och har flera gånger ifrågasatt domstolarnas oberoende.

”Att min frihet tagits ifrån mig är till stor sorg för min fru, min familj och för de colombianer som fortfarande anser att jag gjort något bra för landet”, skriver han på Twitter.

Kritiserad och hyllad

Álvaro Uribe var president mellan 2002 och 2010 och har beskrivits som en mentor åt den nuvarande presidenten Iván Duque.

Under sin politiska karriär har han vid upprepade tillfällen anklagats för samröre med knarkkarteller och paramilitära högergrupper samt upprepade kränkningar mot mänskliga rättigheter. Men han har även starkt stöd från landets konservativa och har hyllats för sina stora militäroffensiver mot landets vänstergerillor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer